Vízen úszó napelemekkel kísérleteznek
Vízen úszó napelemekkel kísérleteznek

Egy hollandiai tavon egy fényes, kör alakú sziget úszik, amelyet csillogó napelemek tucatjai borítanak. Ez azonban nem egy átlagos napelemes rendszer, sőt, nem is egyszerűen csak egy a sok új úszó napelempark közül, amelyeket világszerte tavakra, víztározókra és tengerparti területekre telepítenek. A napelemek ugyanis olyasmit tesznek, amire a többi úszó napelempark egyike sem képes. Ezek aprólékosan követik a Napot, ahogy az az égbolton mozog, hogy minél több sugarat kapjanak el.

A nagyméretű napelemtábláknak helyet keresve sok ország az úszó rendszerek felé fordul. Hollandia most egy lépéssel továbbment, és a Napot követő, vízen elhelyezett rendszereket tervez. Ez a csillogó létesítmény, amelyet az ókori görög isten után Proteusnak neveztek el, az elsők között kombinálja az úszó napelemeket a napkövető technológiával, mindezt annak érdekében, hogy maximalizálja a tiszta energia termelését.

Az úszó napenergia meglehetősen új lehetőség, de világszerte hatalmas potenciállal rendelkezik

– mondta Thomas Reindl, a Szingapúri Napenergia Kutatóintézet vezérigazgató-helyettese.

Az Oostvoornse Meerben, egy Hollandia délnyugati részén található tavon 180 ilyen mozgó napelempanelt telepítettek, amelyek teljes beépített kapacitása 73 kilowatt csúcsteljesítményt ad. Ha a világ összes mesterséges víztározójának csupán 10%-át fednék le úszó napelemekkel, az 20 terawatt kapacitást eredményezne.

Az úszó napenergia-technológia térhódítása a legújabb trendek közé tartozik. Globálisan a napelemes kapacitás az elmúlt évtizedben csaknem 12-szeresére nőtt. A napenergia további bővülése várható a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. A Nemzetközi Energiaügynökség arról számolt be, hogy 2030-ra a jelenlegi kapacitás hatszorosára van szükség ahhoz, hogy a nettó nulla kibocsátású világ eléréséhez a pályán maradjunk. A globális geopolitika is szerepet játszik a napenergiára való támaszkodásban, mivel az Európai Unió a megújuló energiaforrások jelentős növelését javasolta.

E hatalmas növekedés mellett a kutatók továbbra is keresik a napenergia-technológia fejlesztésének lehetőségeit. A világon eddig telepített napelemek többsége szilárd földterületen fekszik. A vízen úszó napelemes technológiák azonban egyedülálló előnyt kínálnak. Ezek ugyanis nem foglalnak el olyan földterületet, amelyre más célokra is lehetne használni, például mezőgazdasági célokra. Sokak szerint a szárazföldi nap- és szélerőművek káros hatással lehetnek a biológiai sokféleségre, különösen azok, amelyeket fajokban gazdag területeken építenek. A napelnyelő technológia vízen történő kiépítése ezért okos módja annak, hogy földterületet szabadítsanak fel, mert közben kihasználják az üresen álló tavakat és víztározókat is. Az olyan országok, mint Japán és Szingapúr, a korlátozottan rendelkezésre álló földterület miatt nagymértékben fektetnek be úszó naperőművekbe.

(forrás: bbc.com)

search icon