Vasárnap a Holnaputánban: Mi lesz veled napelem?
Vasárnap a Holnaputánban: Mi lesz veled napelem?

A háztartási naperőművek piaca idén lőtt ki igazán, az ipari termelőknél viszont már 2018 táján elindult boom. Jelenleg a teljes hazai napelemes kapacitás valahol 4 gigawatt környékén lehet. Ez összesen több mint a duplája a Paksi Atomerőmű elméleti teljesítményének; ebből is látni, hogy a téma igencsak aktuális és fontos. A Holnapután vasárnapi adásában Gyepes Balázzsal, a napelemparkok építésével foglalkozó STS Csoport ügyvezetőjével beszélgetünk.

Kilőttek a napelemek itthon

A napelemek terjedésének motorját a technológia fejlődésével párhuzamosan egyre csökkenő bekerülési költségek jelentették, így Gyepes Balázs szerint legkésőbb 2016-tól már egyre inkább megtérülő befektetésnek számított a naperőművek telepítése. Ennek megfelelően gombamód szaporodtak az erőművek, ipari és háztartási méretben egyaránt.

Adásunk vendége Gyepes Balázs (középen), az STS Csoport ügyvezetője

Utóbbiak esetében azonban nagy törést jelenthet az október 31-én hatályba lépett rendelet, melynek keretében a hálózatba történő visszatáplálási lehetőségét „ideiglenesen” felfüggesztik. Hogy mi jön ezután azt még nem tudni, de ahogy Gyepes Balázs mondja, bőven van még potenciál itthon a naperőművekben. Terjedésük fontos korlátját jelenleg a villamoshálózat jelenti.

Milyen jövő vár a napelemre?

Gyepes szerint a technológia jövőjét már nem is feltétlenül annak fejlődése fogja meghatározni, sokkal inkább az azt körülvevő infrastruktúra. A megújulók nagy problémája ugyanis még mindig az, hogy a kiegyensúlyozatlan termelés hézagait nem tudjuk kezelni. Az energiatárolásban így komoly potenciál lehet, de a meglévő technológiák egy része még gyerekcipőben jár, a meglévők pedig nem feltétlenül alkalmasak hosszútávú energiatárolási célokra.

Az adásban szót ejtünk az energiaközösségekről, a technológia jelenlegi korlátairól és arról, miért lehetett szükség a háztartási méretű erőművek támogatásának felfüggesztésére. Tarts velünk vasárnap 11-től, hallgasd a Holnapután műsorát a MannaFM-en. Ha lemaradnál, a Greendex podcast-csatornáján bármikor meghallgathatod adásunkat.

search icon