Egy új kezdeményezés célja, hogy megállítsa a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének bővülését
Egy új kezdeményezés célja, hogy megállítsa a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének bővülését

Milyen az új, a fosszilis tüzelőanyagok elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés? Ez egy olyan javasolt szerződés, amely kifejezetten a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének kiterjesztését állítaná meg, és a szénről, olajról és gázról a tiszta energiára való igazságos átállást irányítaná.

Megpróbálni csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet a kínálat csökkentése nélkül, olyan lenne, mintha egy ollónak csak az egyik felével próbálnánk meg vágni. Nincs szerződés arról, hogy a kormányok mit és hol termelhetnek, és szerződés nélkül nem fogjuk tudni meghajlítani a kibocsátási görbét.

Egy új kezdeményezés célja, hogy megállítsa a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének bővülését

– mondta Tzeporah Berman, a kezdeményezés elnöke.

A probléma az, hogy sokkal több szén, olaj és gáz van a vállalatok és a kormányok tartalékaiban, illetve a kitermelésre tervezett mennyiségben, mint amennyit valaha is el lehet égetni, ha a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alatt akarjuk tartani. Másképp fogalmazva, a vállalatok terveiben jelenleg szereplő összes fosszilis tüzelőanyag elégetése garantálná az éghajlati katasztrófát.

Számos jelentős tanulmány alátámasztja ezt a következtetést, köztük egy olyan, amely szerint a szénkészletek 90%-át, valamint a kőolaj- és földgáztartalékok 60%-át nem lehet kitermelni.

Azonban az országok nem fogják csökkenteni saját fosszilis tüzelőanyag-termelésüket, ha más nemzetek továbbra is profitálnak a szénből, olajból és gázból. Egy nemzetközi szerződés lehetővé teszi az országok számára, hogy együtt, egy közös cél érdekében megállapodjanak a csökkentésekről. Hasonló szerződések a múltban sikeresen csökkentették a nukleáris fegyverarzenálokat és a taposóaknákat.

Már készül a fosszilis tüzelőanyagok új globális nyilvántartása, amely szabványosított, átfogó, kormányok által ellenőrzött és nyilvánosan hozzáférhető adatokat szolgáltat a fosszilis tüzelőanyag-készletekről. Ez azt jelenti, hogy az országok tudják, hogy más országok milyen tartalékokkal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a csökkentésekről szóló tárgyalások folytatását. Ez lehetővé tenné azt is, hogy az országokat felelősségre lehet majd vonni.

Az ENSZ közgyűlésen szeptemberben terjesztették elő a szerződést. Az Egészségügyi Világszervezet, és a 1,5 milliárd embert képviselő vallási vezetők is támogatták. Támogatói között van az Európai Parlament, illetve 70 város, köztük London, Párizs és Los Angeles, valamint 1700 nem kormányzati szervezet.

(forrás: theguardian.com)

search icon