100 brit egyetem vonja meg befektetéseit a fosszilis tüzelőanyagot kitermelő cégektől
100 brit egyetem vonja meg befektetéseit a fosszilis tüzelőanyagot kitermelő cégektől

A Coventry lett a 100. egyetem, amely kötelezettséget vállalt arra, hogy kizárja a fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő cégeket a befektetéseiből. Ez azt jelenti, hogy az Anglia felsőoktatási szektorának 65%-a megtagadja, hogy bizonyos befektetéseket eszközöljön a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatokba, és a több mint 17,6 milliárd font értékű alapítványok mostantól elérhetetlenek lesznek a vállalatok számára.

Ez a hatalmas összeg főként az Edinburgh-i Egyetem, valamint az oxfordi és cambridge-i egyetemek és az őket alkotó főiskolák jelentős befektetési portfóliójának köszönhető, amelyek mindegyike legalább részben elállt a befektetésektől. A Coventry Egyetem lett a 100., és csütörtökön jelenti be, hogy egy kilenc hónapos hallgatói kampányt követően 43,6 millió font értékű befektetési portfólióját kivonja az összes fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatból.

Most büszkék vagyunk arra, hogy fenntarthatósági programunkat egy lépéssel továbbvisszük azzal, hogy elköteleztük magunkat amellett, hogy kizárjuk a fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő vállalatokat a befektetéseinkből

– mondta Riz Dhanani, az egyetem kincstárigazgatója

Továbbra is olyan fenntartható alapokba fognak az egyetemek befektetni, amelyek befektetéseik révén jobb eredményeket tudnak elérni a társadalom számára. A 2013 óta aktív Fossil Free kampányt diákok vezették, akik szerint nem szabadna elfogadhatóvá tenni, hogy oktatási és kutatási intézmények a globális felmelegedésért felelős vállalatokba fektessenek be.

A diákok számos kampánymódszert alkalmaztak, a több ezer aláírót összegyűjtő petícióktól kezdve az egyetemek vezetőségének lobbizásán, az erőszakmentes közvetlen akciókig, beleértve az egyetemi épületek elfoglalását is.

Az első intézmény, amely bejelentette, hogy elidegeníti magát, a Glasgow-i Egyetem volt 2014-ben. Mostanra a legtöbb brit egyetem nyilvánosan kijelentette, hogy nem finanszírozza a fosszilis tüzelőanyagokat termelő cégeket.

Laura Clayson, a People and Planet kampánymenedzsere elmondta, hogy mindig hihetetlen, amikor egy egyetem elutasítja a fosszilis tüzelőanyag-ipart, de különösen akkor, amikor ez a hallgatói szervezők munkáját követi. Ez egy győzelem mindazok számára, akik a fosszilis tüzelőanyag-ipar pusztításra épülő üzleti modellek ellen szerveződnek.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon