Hollandiában 2026-tól betiltanák az új gázkazánok beszerelését
Hollandiában 2026-tól betiltanák az új gázkazánok beszerelését

A holland kormány 2026-tól kötelezővé tenné, hogy új fűtési rendszer kialakítása vagy régiek cseréje esetén már csak hibrid hőszivattyút lehessen beszerelni egy épületbe. Ettől az épületek szén-dioxid-kibocsátásának és a lakosság rezsiköltségeinek drasztikus csökkentését várják.

A G7 cikkéből kiderül, hogy a holland lakosság 71%-a használ földgázt otthona fűtésére, melyet most különösen érzékenyen érint a földgázárak hirtelen megemelkedése. Részben ezért, részben a kibocsátás mérséklése miatt váltanának hibrid rendszerekre.

Mint írják, a hőszivattyú működése során egy adott forrásból, földből, (talaj)vízből vagy levegőből származó energia segítségével melegít vizet, amit aztán ugyanúgy keringet az épület fűtési rendszerében, mint egy gázkazán. A hibrid verzió annyiban más, hogy gázzal való működésre is alkalmas, azonban az aktuális hőmérsékleti viszonyoktól függően a rendszer dönti el, hogy melyik üzemmódot választja. A rendszer így jóval hatékonyabb, és nem csak a kibocsátás csökkentésében jelent nagy előrelépést, de a lakosság is sokat spórol vele. A technológia másik előnye, hogy fűtés mellett hűteni is tudja az épületet.

A holland kormány becslése szerint nagyjából 60%-os fogyasztáscsökkenés érhető el a földgáz tekintetében az új rendszerekkel. Egyes fogyasztóvédelmi szervezetek szerint a helyes adat inkább a 25%-ot közelíti, de a gyártók néha 80-90%-os értéket is említenek. Nyilván sok függ a használat módjától és az időjárástól is, de az biztosan kijelenthető, hogy a megoldás sokkal jobb, mint a klasszikus gázkazánok használata.

A cikk megjegyzi, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2025-től nem szabadna új gázkazánokat értékesíteni, ha a világ az évszázad közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást. Az EU-ban egyébként nincs egységes szabályozás, de néhány országban történtek már hasonló intézkedések. (G7)

search icon