Nem lehet a földgáz az energiaátmenet zászlóvivője?
Nem lehet a földgáz az energiaátmenet zászlóvivője?

Egy friss tanulmány arra figyelmeztet, hogy a tiszta energiára való áttérés során a korábban optimális eszköznek vélt földgáz szerepe megkérdőjeleződött. Megállapításuk szerint a magas gázárak és a piaci volatilitás miatt a fosszilis opció túlságosan megdrágult és már nem jobb választás mint a megújulók.

A földgázt régóta a szénenergiára épülő gazdaságok „átmeneti” tüzelőanyagaként tartják számon. Ez azért van így mert miközben a szén-dioxid-kibocsátása sokkal alacsonyabb, a szénre épülő erőművi kapacitások egyszerűen és olcsón átalakíthatók a használatára.

Ennek megfelelően korábban így is kezelték a földgázt, az Európai Bizottság is azt hirdette, hogy a tiszta energiához vezető „híd” szerepét a földgáz töltheti be. Az ukrajnai háború azonban megváltoztatta a körülményeket, és új helyzetet teremtett.

A TransitionZero elemzése szerint a magas gázárak és a megújuló energiák, például a szél- és napenergia árának zuhanása megfordította a korábbi logikát. Kedden közzétett jelentésük szerint a szénről a megújuló energiára való átállás költsége 2010 óta 99%-kal csökkent. Az eredmények megkérdőjelezik a világszerte tervezett vagy épülő gáz- és széntüzelésű erőművek gazdasági életképességét. Az elemzés szerint világszerte mintegy 615 GW kapacitású új gázerőművet és 442 GW új széntüzelésű erőművet terveznek építeni.

Oroszország ukrajnai inváziójától függetlenül ez a tendencia fel fog gyorsulni, ami gazdasági lehetőséget kínál a kormányoknak arra, hogy megvédjék a villamosenergia-fogyasztókat a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos ingadozásától.

–mondja Matt Gray a TransitionZero társalapítója

Gray szerint a gázra már nincs értelme átmeneti megoldásként gondolni, ehelyett az országoknak a megújuló energiaforrások felé kellene fordulniuk. Ehhez egyébként sokfelé komoly politikai szándék is szükséges, hiszen például a a megújuló erőművek építése számos országban komoly engedélyeztetési eljáráshoz kötött, ami akár több évvel is lassíthatja a beruházásokat. Emellett szükség van a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó ösztönzők és adókedvezmények megszüntetésére is. (Guardian)

search icon