A kormány célja a zöldgazdaságra való áttérés
A kormány célja a zöldgazdaságra való áttérés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium januárban kinevezett körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben többek között arról beszélt, hogy a kormány célja a zöldgazdaságra való áttérés.

Steiner Attila szerint fontos az eddig elér eredmények megőrzése, de rendszerszintű átalakításokra van szükség az energetika és hulladékgazdálkodás területén is. Az államtitkár egyik legfőbb feladata az ezekhez szükséges beruházások tervezésének és megvalósításának koordinálása, melyekhez minél több európai uniós forrás lehívását tervezik.

A következő időszakban az Európai Unió nagyon sok forrást fog biztosítani a zöldátmenet megvalósításához, amely egyrészt egybevág a kormány elképzeléseivel, másrészt ha tudunk élni vele, lehetőséget teremt azok megvalósítására.

Az interjúban a kibocsátás kapcsán Steiner megemlítette, hogy földgáz nélkül nem lehetséges a klímasemleges gazdaságba való átmenet, hiszen harmad akkora kibocsátással rendelkezik, mint a szén, így amíg a teljesen kiválthatók lesznek a fosszilis energiahordozók, addig a földgáznak is komoly szerep juthat. Ide kapcsolódik a Mátrai Erőmű tervezett átalakítása, melyel komoly dekarbonizációs ugrást érhet el az ország.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy tovább folytatódik a Tisztítsuk meg az országot! program, sőt a HulladékRadar applikációt a tervek szerint tovább is fejlesztik majd.

A teljes interjú itt elérhető.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép – Magyar Nemzet

search icon