Újabb sikerek a Tisztítsuk meg az országot! programban
Újabb sikerek a Tisztítsuk meg az országot! programban

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mai közeleménye szerint nagy érdeklődéssel zárult a minisztérium illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata. A Tisztítsuk meg az országot! program részeként meghirdetett kiírásra 370 pályázati anyag érkezett, több mint 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A pályázatra 2021. január 31-ig jelentkezhettek a gazdálkodó szervezetek köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására, az egyházi jogi személyek a kezelésükben vagy tulajdonukban lévő területek megtisztítására, a civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, a hulladéklerakatok felderítésére és a hulladék összegyűjtésére. Rajtuk kívül más szervezet is pályázhatott magán- és köztulajdonban álló ingatlanok esetén ingatlanvédelmi rendszerek (sorompó, kamera) kialakítására. A támogatottaknak a pályázatban előírtak szerint a megtisztított területet folyamatosan figyelniük, őrizniük kell, megakadályozva ezzel a további, illegális szemétlerakást. A pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik, 23 esetben már döntés is született, ezek a lebonyolító Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) honlapján tekinthetők meg.

A Tisztítsuk meg az országot! programban 2020-2022-ben négy ütemben távolítják el a hulladékot a közforgalmú területekről. A program első ütemében 13 milliárd forintot fordítanak arra, hogy az erdők, folyók, vasúti és közúti létesítmények tisztábbak és az évtizedek óta, jogtalanul lerakott szeméttől mentesek legyenek. Eddig több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok az Országos Vízügyi Főigazgatóság és nyolc település közreműködésével.

(MTI)

search icon