2025-re betiltanák a gázkazánok értékesítést
2025-re betiltanák a gázkazánok értékesítést

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss javaslatcsomagja mintegy 400 lépést tartalmaz, a szakemberek szerint pedig ezek betartása szükséges lenne ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímaegyezmény céljait.

A javaslatcsomag többek között olyan pontokat tartalmaz, mint a belső égésű motorral szerelt autókat elektromosra cserélése vagy a szénerőművek helyett nap- és szélerőművek telepítése. A csomag a részét képezi az a javaslat is, miszerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni.

Az IEA javaslata természetesen nem azt célozza, hogy innentől vacogjunk telente, csupán azt, hogy ne gázzal üzemeltessük a kazánjainkat. A jelentés szerint az alternatíva a hidrogénüzemű kazánok bevezetése lehetne, melyek alig valamivel drágábbak csak, mint a ma általánosan elterjedt gázkazánok.

Persze azt is látni kell, hogy a hidrogén egyelőre sokkal korlátozottabb mennyiségben érhető el, mint a földgáz, így komoly infrastrukturális vonzata is lenne az átállásnak. A BBC becslése szerint 2025-re a brit háztartások csupán 11%-a fűt majd hidrogénnel.

Az IEA javaslatcsomagja nem csak a fűtés terén ambiciózus. Az 1,5 fokos párizsi cél eléréséhez óriási mértékű nemzetközi összefogást és soha nem látott beruházásokat irányoz elő, mely azonban több millió új munkahelyet teremtene, és a gazdaságot is élénkítené. Forgatókönyvük szerint 2050-re a mai gazdaság kétszeresét lehetne elérni, de az energiafelhasználás 8 százalékkal csökkenne, miközben a kibocsátás nullára csökkenne.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(HVG)

search icon