A kormány elfogadta a Nemzeti hidrogén stratégiát
A kormány elfogadta a Nemzeti hidrogén stratégiát

A Nemzeti hidrogén stratégiával Magyarország nagy lépést tesz az innovatív, fenntartható, zöld gazdaság irányába, hiszen a hidrogén-technológia segíthet elérni a 2050-re kitűzött klímasemlegességet.

Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára tegnap a közösségi oldalán számolt be a döntésről. Mint írta, a hidrogén fosszilis tüzelőanyagokat válthat föl, évente legalább 95 ezer tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

A hidrogén-technológia ráadásul úgy tudja hozzásegíteni az országot a 2050-re kitűzött klímasemlegességhez, hogy közben zöld munkahelyek teremtésével és az ország versenyképességének emelésével a gazdaságot is fellendítheti.

A technológia energiatárolóként képes az időjárásfüggő forrásokból származó villamos energia befogadására, tehát képes lehet a nap- és szélenergia egyenetlen termelését kiegyensúlyozni, ezzel javítva az ország ellátásbiztonságát. Ezen felül üzemanyagként is használható a kibocsátásmentes közlekedésben, úgy hogy közben a mai elektromos autókénál nagyobb hatótávolságot tud garantálni.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány regionális szinten is gondolkodik, ezért a visegrádi országokkal közösen dolgozik a megvalósításon. Ennek megfelelően az államközi tárgyalások már meg is indultak a cseh, lengyel és szlovák döntéshozókkal a lehetséges együttműködési keretekről. Steiner szerint a július 1-jén induló magyar V4-elnökség a területet kiemelten fogja kezelni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon