Megint igényelhető lesz támogatás az elektromos autók vásárlásához
Megint igényelhető lesz támogatás az elektromos autók vásárlásához

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglalt célok elérése érdekében ismét pályázati kiírást tett közzé új, tisztán elektromos személygépkocsik megvásárlásának, valamint lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzésének támogatására 3 milliárd forintos keretösszeggel.

A közlekedésből származó környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a kormány fejleszti a hazai elektromobilitást, ezért tavaly 5 milliárd 882 millió forinttal támogatta elektromos személygépjárművek beszerzését.

A klímavédelem érdekében tett erőfeszítéseink mellett a magyar állampolgárok egészségének megőrzése szintén fontos cél, ezért is ösztönözzük a károsanyag-kibocsátásmentes, elektromos személygépjárművek vásárlását.

–mondta Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A tárca idén három szakaszban összesen 3 milliárd forintot biztosít a programra, vissza nem térítendő támogatás formájában. Pályázatot minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezet, egyesület vagy felsőoktatási intézmény nyújthat majd be.

A támogatás mértéke az autó vételárától, illetve a kategóriájától függ. Ennek megfelelően a legmagasabb támogatás a legfeljebb ötszemélyes, 1-12 millió forint közötti vételárú gépjárművekre jár, ahol 2,5 millió forint lehet ez az összeg (a támogatás maximum a vételár 50%-át érheti el) .

Ehhez képest például egy 12 és 15 millió forint közötti vételárú modell esetén a legmagasabb támogatási összeg maximum 1,5 millió forint lehet. A további részletek és a pályázati kiírás a program lebonyolítását végző IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján érhető el.

A pályázat első szakaszában 2021. június 14. és 2021. július 2. között, vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lesz lehetőség beadni a pályázatokat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon