A szélenergia végtelen lehetőségei a magyar energiarendszerben
A szélenergia végtelen lehetőségei a magyar energiarendszerben

A fejlett világban a szélenergia a leggyorsabban bővülő villamosenergia-termelési technológia. Ehhez képest hazánkban nagyon alacsony a részaránya, és a döntéshozók oldalán sem látható szándék az elterjesztésére.

Munkácsy Béla az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencián tartott előadást Soha Tamással közösen végzett kutatásáról, melynek középpontjában a szélenergia áll.

A szélenergia melletti legkomolyabb érvek között megemlíthető, hogy a szélerőművek a legolcsóbban termelő erőművek, amelyek kapacitása gyorsan növelhető anélkül, hogy ezzel lényegesen nőne a környezetterhelés, hiszen a technológia ökológiai lábnyoma és externális költsége a legalacsonyabbnak mondható. Az áramtermelésben Dániában legnagyobb a szélenergia részaránya, ahol tavaly az egész évre vetített érték 50,4 százalék volt. Ezt 2030-ra 109 százalékra tervezik növelni.

Ezen a héten zajlott a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciája. Az itt elhangzó előadások közül a Greendexen is bemutatunk néhányat.

A szélenergia mellett szól az is, hogy 2009 és 2019 között az egységnyi energiatermelésre vetített költsége 70 százalékkal csökkent, melyhez hasonló értéket csak a napelem tudott produkálni a maga 89 százalékával. Ezzel szemben több más termelési mód esetében is növekvő költségekről lehet beszámolni.

Európai viszonylatban hazánk sajnos az utolsók között van a szélenergia részarányát tekintve, pedig néhány szomszédunk az elmúlt 10 évben jelentős növekedést produkált. Ausztriában és Romániában is nagyjából 10-szer akkora a szélerőművi kapacitás mint hazánkban, miközben az utóbbi országgal nagyjából azonos szintről indultunk.

A hazai helyzet

Itthon körülbelül 2 százalékra tehető a szélenergia részaránya, ami igen alacsonynak mondható 2021-ben. Ebben szerepe van annak is, hogy a technológia nemcsak, hogy nem kap elegendő kormányzati támogatást, a kutatók szerint egyenesen akadályokat gördítenek az új kapacitások kiépítése elé. Ezen túl a meglévő gépállomány is elöregedett. Ennek ellenére nemzetközi összevetésben is jó kihasználtsággal működnek a meglévő kapacitások.

Munkácsy szerint a szélenergia nemzetstratégiai fontosságú szerepet kaphatna, hisz az ország kiváló adottságait kihasználva akár 80–85 százalékkal is csökkenthető lenne hazánk energiafüggősége. Ráadásul a tévhitekkel ellentétben a szélenergia éjszaka is jelentős, sőt valójában magasabb termelési értéke van, mint nappal. Így elmondható, hogy a kutatási adatok szerint a nap- és szélerőművek kiválóan képesek kiegészíteni egymást mind a napszakok, mind az évszakok tekintetében.

Az európai országok legtöbbjében 400–800 méter között van az a minimális védőtávolság, melynek a lakott területek és a szélturbinák között kell lennie. Ennek elsősorban zajvédelmi okai vannak. Míg egyes helyeken maximális megengedett zajszintet határoznak meg, addig hazánkra ez nem érvényes, a védőterület viszont a jogszabályok szerint jóval nagyobb, 12 000 méter. A kutatók szerint ez szinte kizárja új szélerőművek telepítésének lehetőségét.

A kutatók számításai szerint 1000 méteres védőterület alkalmazásával – mind a lakott, mind a védett területeket elkerülve – az országnak csaknem 10 százaléka lenne alkalmas szélerőművek telepítésére, de szigorúbb számítások szerint is legalább 6–8 százalék lehet az alkalmas területek aránya.

Ez számokban kifejezve nagyjából 5582–7442 négyzetkilométeres területet ad ki, ahol a jelenlegi technológiákkal számolva nagyjából 55 820–74 420 MW elektromos áramot lehetne megtermelni. Ez természetesen csak a műszaki számítás, a valós eredmény ennél alacsonyabb lehet. A nagyságrendre azonban tudunk belőle következtetni. Összehasonlításképpen: az ország energiaigényének közel felét előállító paksi atomerőmű kapacitása 2000 MW. Ennek ellenére a jelenlegi tervek között nem szerepel a hazai szélerőmű-kapacitás növelése.

Ha valaki szívesen elmélyedne a hazai szélenergia-termelés lehetőségeiben, érdemes elolvasnia az Energiaklub tavalyi Szélenergia a 21. században – és Magyarországon című kiadványát, melyet ezen a linket lehet elérni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon