Egyre nagyobb szélerőművek épülnek
Egyre nagyobb szélerőművek épülnek

A szélerőművek esetében a méret a lényeg. Minél nagyobb egy turbina, annál több energiát, és így bevételt képes termelni, és mivel így adott energiamennyiséghez kevesebb szélkerék is elegendő, a fenntartási költségek is csökkennek.

Ennek jegyében a GE most Rotterdam közelében teszteli új szélerőművét, mely sokkalta nagyobb, mint bármelyik korábbi szélturbina. A Haliade-X nevű prototípus képes akár 13 megawatt teljesítményre, amely egy kisebb város, 12 ezer háztartás teljes elektromos áram ellátásához elég lehet.

A szélkerekek valószínűleg még ennél is nagyobbak lehetnek a jövőben, az iparágban a GE belépésével egyre fokozódik a verseny. A méretnövelésnek persze lesz majd határa, de a szakértők egyelőre még nem tudják megmondani, hogy melyik ponton. A Haliade-X magassága 260 méter, míg a lapátok hossza 220 méter.

Hogy az óriási lapátok nem roncsolódnak szét a saját súlyuk alatt, annak köszönhető, hogy anyaguk szén- és üvegszálak ötvözetéből készült rendkívül erős, de közben könnyű és rugalmas. Erre szükség is van, hiszen a turbina tolóereje egy Boeing 747-es négy sugárhajtóművével egyenértékű is lehet.

Az elmúlt évtizedben a tengeri szélerőművekbe történő befektetések megháromszorozódtak, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint elérte a 26 milliárd dollárt. Ez jelentős részben annak is köszönhető, hogy egyre több nagy olajtársaság, mint a Shell vagy a BP is nagy fantáziát lát energiakínálatuk ilyen irányú zöldítésében.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(nytimes) Fotó/GE

search icon