Megdőlt a magyar napenergia-termelési rekord februárban
Megdőlt a magyar napenergia-termelési rekord februárban

Február utolsó hetében jókora új napenergia-termelési rekord született hazánkban az NRGReport beszámolója szerint. Február 22-én hétfőn, déli 12 órakor a hazai ipari méretű naperőművek termelése megközelítette az 1200 megawattot (1197,76 MW).

Az előző csúcsot egyébként tavaly októberben érte el a hazai napenergia termelés 1037,8 megawattal, ezt már február 13-án 1067,2 MW-tal sikerült megdönteni.

A naperőművek számára a tavaszi és őszi napsütéses időszakok nyújtják a legkedvezőbb feltételeket, hiszen a fotovoltaikus panelek 25 Celsius-fokon képesek a legnagyobb teljesítmény leadására. A felmelegedéssel fokonként 0,8 százalékkal romlik a teljesítményük, így a nyárig elkövetkező hetekben, hónapokban újabb rekordokra számíthatunk, hiszen a magyarországi naperőmű kapacitás folyamatosan bővül.

Az új nepenergia-termelési csúcs idején az ipari méretű naperőművek a teljes magyarországi erőművi termelés mintegy 24 százalékát adták. Ez ugyan elmarad az októberi rekord alkalmával elért 26,27 százalékos aránytól, de ha ehhez a Paksi Atomerőmű (1945 MW), a szélerőművek (47 MW), valamint a vízerőművek és geotermikus erőművek termelését (9,4, illetve 1,2 MW) is hozzászámoljuk, akkor kiderül, hogy az adott időszakban összességében több mint 63 százalékban karbonsemleges források biztosították a hazai termelést.

search icon