Megdőlt a tavaszi napenergia-rekord október 4-én
Megdőlt a tavaszi napenergia-rekord október 4-én

Az ipari méretű napenergia-termelők adták a magyarországi áramtermelés 26,27 százalékát október 4-én a déli csúcsidőszakban, amivel új termelési rekordot állítottak fel. A korábbi rekord április 16-án történt 22 százalékkal.

-Számolt be róla az MTI a MAVIR közleménye alapján.

A tájékoztatás szerint

a legújabb termelési csúcs 1034 megawatt volt, amit október 4-én, 12 óra 15 perc és 12 óra 30 perc közötti negyedórában állítottak fel az 50 kilowatt feletti beépített teljesítőképességű magyarországi napenergia-termelők.

A közleményben rámutatnak arra, hogy a napenergia-hasznosítás tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, mivel nyáron, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek, alacsonyabb a hatásfokuk. A rendszerirányító szakértői nem zárják ki, hogy a következő hetek napsütéses déli óráiban akár új rekordok is szülessenek.

Kiemelték, az október 4-i, teljes napi bruttó termelésben a napenergia alapú termelés részesedése 7,3 százalék volt, ezzel a teljes napi felhasználás 5,8 százalékát adták.

Ha a napsütéses órákat veszik figyelembe, vagyis a csillagászati naptár szerinti napkelte és napnyugta közötti időszakot, akkor ez az arány jóval magasabb, a bruttó termelés 14,35 százaléka, a teljes felhasználásnak pedig 12,16 százaléka, amit a nem háztartási méretű naperőművek adtak.

Az 1935 darab, magyarországi ipari naperőmű összkapacitása októberre elérte az 1221,873 megawattot – az áprilisi előző rekord idején még csak 1016 megawatt volt – ezzel a villamosenergia-rendszer jelenlegi bruttó teljesítőképességének 12,57 százalékát adják, ez az arány várhatóan tovább nő majd.
A növekedés a háztartási szintű napenergia hasznosításban is dinamikus, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020 első negyedéves adatai szerint, ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri az 508 megawattot – közölte a Mavir.

(MTI)

search icon