Az Európai Unió szorgalmazza a fosszilis tüzelőanyagok globális kivonását 
Az Európai Unió szorgalmazza a fosszilis tüzelőanyagok globális kivonását 

Az Európai Unió országai megállapodtak a fosszilis tüzelőanyagok globális kivezetésének előmozdításáról az ENSZ idei COP28 klímacsúcsát megelőzően, amely november 30-án Dubajban kerül megrendezésre, és ahol közel 200 ország próbálja majd megerősíteni az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítéseket.

A megállapodásban olvashatjuk, hogy:

A klímasemleges gazdaságra való áttéréshez szükség lesz a fosszilis tüzelőanyagok korlátlan felhasználásának globális megszüntetésére. Az EU szisztematikusan előmozdítja és szorgalmazza a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes energiarendszerek felé való globális elmozdulást jóval 2050 előtt.

Erre azért van szükség, hogy elkerüljük a még ennél is súlyosabb éghajlatváltozást, tekintve, hogy a globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás rövid időn belül elérheti a csúcspontját.

Európa az energiarendszerének átalakítása közepén jár, hogy megfeleljen az éghajlati céloknak és véget vessen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való évtizedes függőségnek. Az országoknak a két célt össze kell kapcsolniuk, az orosz energia helyett megújuló energiát kell alkalmazniuk a fosszilis tüzelőanyagok helyett, és hangsúlyt helyezni az energiatakarékosságra.

Egyes országok azt remélik, hogy az idei COP28 csúcstalálkozó biztosíthatja a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről szóló globális megállapodást. Az országok továbbá azt is szorgalmazzák, hogy ez ne csak a szénre vonatkozzon, ahogyan arról az ENSZ korábbi éghajlat-változási tárgyalásain megállapodtak, hanem az olajra és a gázra is. A tavalyi csúcstalálkozón több mint 80 ország – köztük az EU is – támogatta az erre vonatkozó javaslatot, de Szaúd-Arábia és más olajban és gázban gazdag országok ellenezték azt.

Az uniós országok a tervezettnél két héttel később fogadták el az éghajlat-változási szövegtervezetet, mivel az országok között vita alakult ki arról, hogy valóban támogatni kell-e az atomenergiát.

Ugyan a szövegtervezetből kikerültek az egyes vitatott kérdések, végül abban állapodtak meg, hogy: a megújuló energiaforrások mellett az EU támogatni fogja a fenntartható alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat – és ez a kifejezés gyakran utal az atomenergiára.

(Forrás: edition)

search icon