Bemutatják az Unió új éghajlatváltozáshoz alkalmazkodási stratégiáját
Bemutatják az Unió új éghajlatváltozáshoz alkalmazkodási stratégiáját

Az Európai Unió új éghajlatváltozáshoz alkalmazkodási stratégiája, melyet holnap, február 24-én mutatnak be, az éghajlatváltozás emberi költségét hívatott csökkenteni, mind Európában, mind a világ más tájain.

Az Uniónak fel kell készülnie a globális felmelegedés elkerülhetetlen következményeire is, mint például a viharok, áradások, aszályok és hőhullámok megszaporodása, melyek a munkavállalókra is hatással vannak. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslései szerint 2030-ra a világszerte végzett munkaórák 2,2% -a elveszhet a hőmérséklet emelkedése miatt, ami 2400 milliárd dollár gazdasági veszteségnek felel meg.

A munkavállalók védelmi intézkedései mellett a szakszervezetek azt akarják, hogy az EU alkalmazkodási stratégiája támogassa az inkluzív kormányzást és a szakszervezetek bevonását a nemzeti alkalmazkodási stratégiák kialakításába.

Az Európai Bizottság alkalmazkodási stratégiájának tervéből kiderült, az EU-ban már átlagosan évi 12 milliárd eurót tesznek ki az időjárással és az éghajlatváltozással kapcsolatos szélsőséges esetekből származó gazdasági veszteségek.

A terv többek között a veszélyeztetett csoportokra gyakorolt éghajlati hatások csökkentését, a természeti erőforrások jobb kezelését, a kényszerű lakóhelyelhagyások elhárítását és minimalizálását, valamint az EU létfontosságú ellátási láncai rugalmasságának növelését célozta.

(Euractiv)

search icon