



Egyetlen zsák avar elégetése tízszeresére is növelheti a levegő részecskeszennyezettségét, a füstben pedig rákkeltő és mérgező vegyületek is vannak. Pedig az avar nem szemét, hanem értékes tápanyag: tanuljuk meg használni!
A Másfélfokon jelent meg Hidvégi Edit, gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász (Budai Allergiaközpont) és Varga Judit, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. levegőminőség-védelemmel foglalkozó munkatársa által írt cikk, melyben az avar kezelésének lehetőségeit és problémáit járják körül.
Mint írják, a levelek és a gallyak elégetésekor keletkező füst nemcsak kellemetlen szagú gázokat tartalmaz, hanem több tucat részben mérgező, részben rákkeltő vegyületet is. Ezek egy része közvetlenül az égés során, másik részük a füstben található anyagok kémiai reakciójával keletkezik. Bár országos viszonylatban az avarégetésből származó éves részecskekibocsátás mindössze 2% körüli, helyi szinten és aktuálisan mégis jelentős egészségügyi kockázati tényező, amely minden korosztály számára veszélyt jelent.
Azon túl pedig, hogy az avar és a kerti hulladék égetése – az erre vonatkozó legfőbb szabály alapján – az ország teljes területén tilos, még felesleges is. Az avar ugyanis érték, a természetes körforgás része, többféleképpen is hasznosíthatjuk. A lehető legjobb persze az, ha nem is csinálunk vele semmit. Bátran hagyjuk ott, ahova lehullott, nyilván az utak tisztaságát szem előtt tartva!
Ha mégis kezdenénk vele valamit, akkor érdemes a kert egy eldugottabb részén felhalmozni, ahol idővel lebomlik. Esetleg a komposztba is helyezhetjük, vagy átadhatjuk másnak, aki szívesen komposztálna. Ha pedig ez sem működik, még mindig választhatjuk azt, hogy zöldhulladékgyűjtő zsákban elszállíttatjuk. Utóbbi nem mindenhol érhető el, de sok helyen van már erre lehetőség, ráadásul ingyenesen.
A teljes cikk ide kattintva olvasható.