Az elmúlt évben 31 százalékot emelkedett az élelmiszerek ára a FAO, az ENSZ élelmiszerügyi szervezete szerint. Az infláció hátterében többek között a kínálat szűkössége áll, melyet az időjárási extremitások okoznak.
Példaként megemlítik az arabica kávét, melynek ára egy év alatt megduplázódott, hét éve nem tapasztalt magaslaton jár a Brazíliában beköszöntő extrém alacsony hőmérsékletek miatt. A cukor árának világpiaci drágulása szintén köthető a brazíliai fagyokhoz, és a búza ára is egye csak emelkedik annak köszönhetően, hogy szárazsággal és rekordmagasságú hőmérsékleti értékekkel szembesülnek a termesztők.
Az éghajlatváltozás az étkezőasztalunkhoz ül.
fogalmazott Cynthia Rosenzweig, a Columbia Egyetem Föld Intézetének adjunktusa és vezető kutatója a CNN Businessnek.
A Mizuho Securities ügyvezető igazgatója szerint a korábbi élelmiszer árrobbanásokkal szemben a jelenlegi áremelkedés azért számít különlegesnek, mert nem tipikus tényezők, mint például a feltörekvő piaci kereslet vagy a gyenge amerikai dollár hajtja, hanem a klímaváltozás. Ugyanakkor az élelmiszer-drágulásnak az extrém időjáráson túl további okai is lehetnek: például a munkaerőhiány, a szállítmányozás növekvő árai, illetve a csomagolási költségek emelkedése.
(fotó: pexels – Anna Shvets)