Ezt olvasd el, mielőtt nekiállnál a tojásfestésnek!
Ezt olvasd el, mielőtt nekiállnál a tojásfestésnek!

A húsvét elmaradhatatlan része, a hosszú hagyományra visszatekintő tojásfestés, nem mindegy azonban, hogy mit használunk a tojáshéj színezésére. A vegyszer alapú festékek helyett próbáljuk ki idén a természetes megoldásokat!

A környezetbarát ünnep szerves része lehet az akár konyhai hulladék felhasználásával megfestett tojás. A mindennapokban fogyasztott növények és fűszerek egy jelentős része erős színanyagokat tartalmaz, mely kiválóan meg tudja festeni a tojáshéjat.

Amennyiben tehetjük, a tojásoknál kerüljük azokat melyek ketreces tartásból származnak, mert ez a módszer nem csak a fenntarthatóság szempontjából megkérdőjelezhető, de állatjóléti aggályokat is felvet.

A tojást alapvetően kétféle módon tudjuk megfesteni. Vagy a festékes vízben főzzük meg, vagy főzés után a már kész tojásokat áztatjuk bele a színezett vízbe. Mindkét megoldás működhet, utóbbi mellett talán az az érv szól, hogy ha kisgyerekeket is bevonunk a műveletbe, akkor a hideg alapanyagok miatt biztonságosabb.

Festés előtt alaposan tisztítsuk meg a tojásokat, mert a felületükön található zsiradék megakadályozhatja a festék rögzülését. Ha ezzel megvagyunk indulhat is a környezetbarát festés az alábbi alapanyagok felhasználásával:

Vöröshagyma héja – téglavörös
Cékla (lehetőleg a héja) – barnás-lila
Kávé – barna
Kamillatea vagy kurkuma – világossárga
Csipkebogyó – szürkés rózsaszín
Fekete tea – világosbarna
Lila káposzta – lila

A Tudatos Vásárló cikke alapján ezekkel az alapanyagokkal nem tudunk hibázni. Főzzük meg őket, tegyünk a lébe néhány evőkanál ecetet majd áztassuk be a tojásokat (esetleg főzzük együtt őket). Minél tovább maradnak a tojások a festékes vízben, annál erősebb lesz a színük!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon