Az élelmiszertermelésből származó összes üvegházhatású gáz közel 60%-át a hús okozza
Az élelmiszertermelésből származó összes üvegházhatású gáz közel 60%-át a hús okozza

A globális élelmiszertermelés felelős az emberi tevékenység által kibocsátott összes bolygót felmelegítő gáz egyharmadáért, és az állatok húshasznosítása kétszer akkora szennyezést okoz, mint a növényi eredetű élelmiszerek előállítása – derült ki Nature Food című szaklapban megjelent friss tanulmányból.

A kutatás szerint az élelmiszertermelés teljes rendszere, például a mezőgazdasági gépek használata, a műtrágyák permetezése és a termékek szállítása évente 17,3 milliárd tonna üvegházhatású gázt okoz. Az éghajlati válságot tápláló gázok e hatalmas kibocsátása több mint kétszerese az Egyesült Államok teljes kibocsátásának, és az összes globális kibocsátás 35%-át teszi ki – közölték a kutatók.A kibocsátás a vártnál magasabb, ez egy kicsit meglepő volt. Ez a tanulmány az élelmiszertermelési rendszer teljes ciklusát bemutatja, és a politikai döntéshozóknak érdemes lehet felhasználni az eredményeket, hogy elgondolkodjanak azon, hogyan lehet az üvegházhatású gázok kibocsátását kordában tartani.

A kutatás megállapította, hogy az állatok élelmezési célú felnevelése és levágása sokkal rosszabb hatással van az éghajlatra, mint az emberek számára fogyasztásra szánt gyümölcsök és zöldségek termesztése és feldolgozása, megerősítve a korábbi megállapításokat a hústermelés, különösen a marhahús előállításának a környezetre gyakorolt túlméretezett hatásáról. A tehenek, sertések és más állatok élelmezési célú felhasználása, valamint a takarmányozás az összes élelmiszertermelésből származó kibocsátás 57%-áért felelős, míg 29%-a a növényi eredetű élelmiszerek termesztéséből származik. A fennmaradó rész a földterület egyéb hasznosításából származik, például a gyapot vagy a gumi termesztéséből. A marhahús önmagában az élelmiszertermelés és -termesztés során keletkező kibocsátások negyedét teszi ki.

A legeltetett állatoknak sok földterületre van szükségük, amelyet gyakran az erdők kivágásával, valamint a takarmányuk termesztéséhez szükséges további hatalmas földterületek kitermelésével irtanak ki. A dokumentum számításai szerint a világ összes termőterületének nagy részét nem az emberek, hanem az állatállomány takarmányozására használják. Az állattartás nagy mennyiségű metánt is termel, ami egy erős üvegházhatású gáz.

A hústermelés és a növénytermesztés közötti kibocsátásbeli különbség szembetűnő: 1 kg búza előállításához 2,5 kg üvegházhatású gáz kerül kibocsátásra, egyetlen kiló marhahús ugyanakkor 70 kg kibocsátást okoz. A kutatók szerint a társadalmaknak tudatában kell lenniük ennek a jelentős különbségnek, amikor az éghajlati válságot kezelik.

A tanulmányban több mint 200 országból származó adatok alapján olyan adatbázist hoztak létre, amely 171 növény és 16 állati termék egységes kibocsátási profilját adta meg. Megállapították, hogy Dél-Amerika az a régió, ahol a legnagyobb az állati eredetű élelmiszerekből származó kibocsátások aránya, ezt követi Dél- és Délkelet-Ázsia, majd Kína. Az élelmiszerekkel kapcsolatos kibocsátások Kínában és Indiában gyorsan nőttek, mivel a növekvő jólét és a kulturális változások miatt ezekben az országokban több fiatalabb ember kezdett húsalapú étrendet követni.

(Guardian)

(fotó: pexels – cottonbro)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon