Az összes kibocsátás 90%-a a Föld felszínének mindössze 8%-ából származik
Az összes kibocsátás 90%-a a Föld felszínének mindössze 8%-ából származik

Hatalmas egyenlőtlenségek vannak a globális felmelegedésért felelős területek és azok között a régiók között, amelyek a legsúlyosabban fogják érezni az ebből eredő klímaváltozás hatásait. A Sciences Advances című lapban megjelent, a Monterey Bay Aquarium által vezetett új tanulmány feltérképezte, hogy hol és kik fogják megtapasztalni a klímaválság legnagyobb hatásait.

A Monterey Bay Aquarium kutatói a térképet úgy állították össze, hogy 1970 és 2018 között feltérképezték a négy legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátását, amelyek együttesen a világ kibocsátásának 92%-át teszik ki. Ezek közé tartozik a CO2, a metán, a dinitrogén-oxid és a fekete szén, azaz a PM2,5.

A kutatók ezután e négy üvegházhatású gáz forrásait összevetették a Föld teljes felszínére vonatkozó globális felmelegedési előrejelzésekkel. Míg az emberi tevékenységből származó kibocsátások forrásai a Föld teljes felszínének mindössze 8%-ára koncentrálódtak, a világ szárazföldjeinek több mint felénél szélsőséges felmelegedés várható az évszázad végére.

Annak ellenére, hogy Afrika és Közép-Ázsia országai járulnak hozzá a legkevésbé a globális felmelegedéshez, az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait az afrikai és közép-ázsiai országok fogják megtapasztalni.

Eközben Nyugat-Európa, Észak-Amerika és az Arab-öböl menti országok jól fejlett és iparosodott országai kevesebb éghajlati hatást fognak tapasztalni, annak ellenére, hogy ők felelősek a világ hőcsapdás kibocsátásának nagy részéért.

A szerzők megjegyzik, hogy ezek az alapvető egyenlőtlenségek az országokon belül is megfigyelhetők. Az Egyesült Államokban a kibocsátás az ipari északkeleti országrészben koncentrálódik, de a legszélsőségesebb hőmérséklet-emelkedés az ország nyugati részein, például Alaszkában, Idahóban és Montanában várható.

(GreenQueen)

(fotó: pexels – Chris LeBoutillier)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon