„Soha nem látott” hőmennyiséget ejt csapdába bolygónk
„Soha nem látott” hőmennyiséget ejt csapdába bolygónk

A NASA valamint a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) tudósai közös tanulmányukban példátlanul nagynak nevezték azt a hőmennyiséget, melyet ma Földünk felvesz.

Számításaik szerint bolygónk energia-egyensúlytalansága 2005 és 2019 között majdnem megkétszereződött, tehát a Föld rendszerei több energiát fognak fel, és a bolygó ezáltal melegedik. Ez a jelenség nem új vagy egyedi, de a kutatók szerint növekedése aggasztóan nagy.

A kutatáshoz műholdas megfigyeléseket és az óceánokon lévő úszó megfigyelési pontok adatait is felhasználták. Utóbbiak a bolygót behálózva „lehetővé teszik pontosan megbecsülni azt, hogy milyen ütemben melegednek fel az óceánok”. Mivel a többlet energia 90 százalékát az óceánok fogják fel, a műholdas szenzorok adatainak összhangban kell lenniük az óceánok hőmérséklet-változásával.

Mindkét független megfigyelési mód a Föld energia-egyensúlytalanságának változásairól megmutatta ezt a hatalmas változást.

–közölte Norman Loeb, a NASA kutatója, a tanulmány vezetőszerzője.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése a hőt a Föld légközében tartja, felfogva a sugárzást, amely különben visszasugározna a világűrbe. Ez a felmelegedés olyan változásokat idéz elő, mint a jég- és hóolvadás. A vízpárolgás növekedése és felhők változása tovább súlyosbítják ezt a melegedést – közölték a kutatók.

Az energia-egyensúlytalanság megkétszereződését részben az üvegházhatású gázok és a vízpára növekedése, valamint a felhők és a jég csökkenése okozza. A kutatók szerint a Csendes-óceánon végbemenő természetes jelenség, amikor a vízfelszín hőmérséklete eltolódik hidegből meleggé, valószínűleg szintén jelentős szerepet játszik az energia-egyensúlytalanság felerősödésében.

(Guardian/MTI)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon