Az energiabeszerzés kihívásai koronavírus idején
Az energiabeszerzés kihívásai koronavírus idején

A termelő cégek, nagyvállalatok nem úgy szerzik be a szükséges energiát, mint a lakosság vagy a kisfogyasztók. Náluk más a mérték, más típusú szerződések és speciális, testre szabott beszerzési paraméterek a jellemzőek. Ezt a szegmenst is komolyan érintette a koronavírus, ami azért is lényeges, mert ez közvetve a mi életünket is befolyásolja. Az interjúban Máté Gergő, a Greenergy Market Kft. ügyvezetője mesél az energiabeszerzésről és a drágulás okairól.

Az utóbbi időben az energiapiacon hatalmas áremelkedés ment végbe, ami – gondolom – sok vállalat számára rendkívül nehéz helyzetet teremtett. Ti mit tapasztaltatok a piacon?

Máté Gergő: Az elmúlt 6 hónapban az olaj-, a villamosenergia- és a földgáztőzsdéken gyakorlatilag tornádóként söpört végig a megközelítőleg 50%-os drágulás. A vállalatok többsége az emelkedés mértékével még nem vagy nem teljesen szembesült. Azok a fogyasztók, amelyek korábban fix áron szerződtek, továbbra is a kialkudott, szerződéses áron tudnak energiát vételezni. Az áremelkedés okozta kellemetlen felismerés általában a beszerzéskor, az első érvényes ajánlat beérkezését követően szokott megtörténni.

Szerinted mik voltak az áremelkedést kiváltó okok?

Máté Gergő: Az áremelkedés okait elsősorban a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásai, a világgazdasági események és az időjárás alakulása között érdemes keresni. Számtalan körülmény hatásait lehetne példaként hozni.

Ezek közül az alábbiakat fontos megemlíteni:

  • Az olajár alapvetően annak köszönhetően emelkedik, hogy az OPEC az olajtermelési kvótákat nem emelte meg, annak ellenére, hogy a kereslet már visszatért a járvány előtti szintre.
  • Az európai gázkitermelés csökkent a norvég gázmezőkön végzett karbantartások miatt.
  • A fűtési időszak jelentős mértékben kitolódott a megszokottnál hidegebb idő miatt. Ennek következtében az energiakereskedők a gáztározókba történő betárolást csak késve tudták megkezdeni.
Greenergy Market ügyvezetője
Máté Gergő, Greenergy Market

Szerinted fel lehetett erre készülni?

Máté Gergő: Utólag könnyű azt mondanom, hogy igen, fel lehetett volna rá készülni, de az biztos, hogy azok a vállalatok, melyek nem voltak kellően felkészülve, drasztikus áremelkedés elé néznek a következő időszakban.

Fontos megjegyezni, hogy egy vállalati energiabeszerzésben vannak olyan meghatározó paraméterek, melyekkel a kockázatokat jelentős mértékben csökkenteni lehet. Ezek közül szerintem hármat érdemes kiemelni.

  1. Az első és talán legnyilvánvalóbb az energiaellátás időszaka.

Ezek szerint nem csak egyéves szerződésekben érdemes gondolkozni?

Máté Gergő: A beszerzések, ahogy mondod, általában egyéves időszakra köttetnek, viszont olyan historikus mélyponton, amely 2020 folyamán többször is előfordult, érdemes hosszabb időszakra, akár 2–3 évre rögzített áron szerződni. Ennek köszönhetően az alacsonyabb árakat hosszabb távon élvezhetik a vállalatok. Az idei évben ezzel szemben egészen más a helyzet. Az árak a korábbiakhoz képest lényegesen magasabb szinteken vannak, és az elemzői várakozásokból sem lehet egyértelmű következtetést levonni a hosszútávú trendeket illetően. Ilyenkor érdemes lehet rövidebb időszakra, például csak fél évre szerződést kötni.

  1. A második, amit az energiabeszerzés során fontos számításba venni, a beszerzés időzítése.

Mit értesz ezen pontosan?

Az a tapasztalatunk, hogy azoknak az időknek már sajnos vége, amikor egy beszerző magabiztosan akár hetekre, hónapokra előre meg tudta határozni, hogy mikor célszerű egy beszerzést lebonyolítani.

Az erős gazdasági és környezeti hatások nyomán az energiatőzsdei jegyzések folyamatos változása, a piac nagy mértékű volatilitása állandóan változó környezetet teremtett, amelyre vagy gyorsan reagálhatunk, vagy sehogy.

Ez naprakész piaci információkat kíván, és a tőzsdei árváltozások folyamatos nyomon követését igényli. Ez sajnos energia- és időigényes feladat, de bizonyos fogyasztás fölött nem érdemes megspórolni a befektetett energiát, mert az ebből eredő „károk” lényegesen nagyobbak lehetnek annál, mint amit esetleg megspórolunk.

Mi a harmadik szempont?

  1. Az energiabeszerzés során szintén nagyon fontos a piaci trendekhez igazodó árképlet meghatározása.

Néhány évvel ezelőtt a vállalatok jelentős része csak fix áron volt hajlandó beszerzést bonyolítani. Azonban a hazai villamosenergia- és földgáztőzsde széles körű elterjedésének, valamint a kínált rugalmas és likvid termékeknek köszönhetően mára ez jelentős mértékben átalakult. Már számos hazai és nemzetközi tőzsdéhez indexált árképlettel lehet intézni a beszerzéseket. Ez nemcsak színessé tette a hazai energiapiacot, hanem új lehetőségeket is kínál a költségek optimalizálására, valamivel magasabb kockázat mellett.

Máté Gergő, Greenergy Market Kft.
Máté Gergő, Greenergy Market

Milyen gyakorlati haszna van a különböző tőzsdei árképleteknek?

A választás lehetősége adott minden fogyasztónak. Szerencsére egyre többen ismerik fel a különböző árképletekben rejlő lehetőségeket.

A tőzsdéhez indexált képletek alapvetően a tőzsdei változások lekövetésének lehetőségét teremtik meg. Ez egy csökkenő ártrendben kedvezőbb piaci árat eredményez, de a jelenlegi helyzetben ez nem egyértelmű előny. Azonban egy átgondolt fixálási stratégiával kedvező szinten tudjuk rögzíteni az árakat, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a tőzsdei árakhoz és változásaikhoz csak addig ragaszkodjunk, ameddig ezek kedvezően alakulnak számunkra. Ezt a szerződés időszaka alatt akár többször is meg lehet valósítani, így az árváltozásokból adódó kockázatokat jelentős mértékben csökkenteni lehet.

Fotók: Greendex

search icon