Nincs konszenzus az energiapiac jövőjét illetően, de törnek előre a megújulók
Nincs konszenzus az energiapiac jövőjét illetően, de törnek előre a megújulók

Az energiapiac szereplői egyre több figyelmet szentelnek a megújulóknak, az elemzőcégek pedig ezzel párhuzamosan elkezdtek agresszívabb energiaátmenettel számoló forgatókönyveket készíteni.

Kecskeméti István, a MOL energiapiaci vezető elemzőjének a qubiton megjelent írásából kiderül, hogy a különböző energetikai modellek és elemzések között sok tekintetben nincs konszenzus. Nagy kérdés például, hogy miként fog alakulni az energiafogyasztás.

Ezt a kérdést több tényező is befolyásolja, hiszen a népességnövekedés, a GDP alakulása, a fogyasztói viselkedés változása vagy épp az energiahatékonyság növekedése nagy mértékben árnyalhatják a képet. Az elemzések többsége egyébként magasabb energiafogyasztással kalkulál, de ennek mértéke nagyon eltérő.

(…) nagyon sok energiapiacra szakosodott jósgömb van a piacon, de nincs kettő egyforma, és még messze vagyunk az energiapiaci jövőre vonatkozó teljes piaci konszenzustól.

-írja cikkében Kecskeméti István.

Ennél sokkal nagyobb az összhang a szén- és az olajfogyasztás kérdésében: a szereplők túlnyomó többsége ezek csökkenését várják. Az sem kérdés, hogy megújulók térnyerése egyre nagyobb méreteket fog ölteni, de a felfutás ütemét tekintve még vannak nagyságrendi eltérések.

Ahogy az elemző írja, ezen a területen még nem minden technológia teljesen kiforrott, illetve költségoldalon javulásra van szükség, hogy versenyképessé váljanak. Ezzel együtt az utóbbi évek tendenciája az, hogy egyre több forgatókönyv számol gyorsabb zöld átmenettel, ami annak is köszönhető, hogy a korábbi évek tapasztalata az volt, hogy a valóság rácáfolt a rövid távon még extrém pesszimista megújulókra vonatkozó várakozásokra.

A részletes, grafikonokkal tarkított cikk a qubiton olvasható.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon