Közel fél milliárd ember lakóhelye kerülhet veszélybe a tengerszint emelkedése miatt még ebben az évszázadban

Közel fél milliárd ember lakóhelye kerülhet veszélybe a tengerszint emelkedése miatt még ebben az évszázadban
Közel fél milliárd ember lakóhelye kerülhet veszélybe a tengerszint emelkedése miatt még ebben az évszázadban

Egy új tanulmány becslése szerint a század végére akár 410 millió ember élhet kétméteres tengerszint feletti magasságnál alacsonyabb területeken, amelyeket veszélyeztet a vízszint emelkedése.

A Nature Communications tudományos lap friss számában közölt kutatás szerint a világon jelenleg 267 millióan élnek kétméteres tengerszint feletti magasság alatt. Holland kutatók a Lidar lézeres távérzékelési módszerrel megmérték a parti területek magasságát, és azt jósolják, hogy 2100-ra – egyméteres vízszintemelkedéssel számolva, népességnövekedés nélkül – ez a szám 410 millióra emelkedhet.

A tanulmányhoz készített térképük azt mutatja, hogy a legnagyobb kockázatú területek 62 százaléka a trópusokra esik, a legtöbb Indonéziában található. A jövőben tovább nőhet ez az arány, a területek 72%-a lesz a trópusokon, 59% a trópusi Ázsiában.

Sok tudós hosszú távú forgatókönyveket vizsgál, de a világ egyes részein, leginkább a trópusokon már zajlanak a nagy áradások, nemcsak Délkelet-Ázsiában, hanem például a Niger deltájában is.

A tengerszint emelkedésének veszélyeiről mi is többször írtunk korábban. Ráadásul nem is kell messzire mennünk, ha a már ma is tapasztalható hatásokra kíváncsiak vagyunk. Az olaszországi Velencét például évente többször elönti a víz, bár a tavaly működésbe lépett mobilgát-rendszertől sokat várnak a világörökségi helyszín megóvásán dolgozó mérnökök.

A kutatások eddig nagyrészt a tengerszint emelkedésének forgatókönyveit határozták meg, a földfelszín magasságának adataira kevesebb figyelem jutott, mert az emberek úgy érezték, ezzel nem nagyon tudnak mit kezdeni.

–mondta Aljosja Hooijer, a független holland delfti Deltares vízkutató intézet vízforrás-szakértője, a tanulmány vezető szerzője

A felszíni magasság pontos adatai nem állnak rendelkezésre a világ sok tájáról. Ez azért probléma, mert a korábbi becslések főként csak a tengerszint emelkedését vették figyelembe, de megfelelő magassági adatok nélkül ezekből nem derülhetett fény a valós veszélyekre.

Hollandia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok partvidékeiről kitűnő adataink vannak, mert négyévente Lidarral felmérik őket felülről, ez Hollandiában például minden alkalommal több tízmillió euróba kerül. A világ nagyobb részén erre nyilvánvalóan nincs pénz.

–tette hozzá.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Greendex)

search icon