Az űrben építhet naperőművet Kína
Az űrben építhet naperőművet Kína

Föld körüli pályán keringő naperőmű építését tervezi az ázsiai szuperhatalom. A 2030-ra elkészülő berendezés a nappalok és éjszakák váltakozásától függetlenül, a nap 24 órájában tudná termelni az energiát. Ha a naperőmű sikerrel járna, azzal forradalmasíthatná a megújuló energiák piacát.

Kína korszerű és környezetkímélő módszerekkel szeretné leváltani mostani, még jelentős részben szénerőművekre épülő energiatermelését. Erre pedig kiválóan alkalmas lehet a Föld felett, geostacionárius pályán termelő erőmű.

A tervek szerint a megtermelt energiát magas frekvenciájú mikrohullámok segítségével továbbíthatják majd a felszínre. Ha ez, az egyelőre kísérleti módszer működni fog, akkor kis veszteséggel, 98%-os hatásfokkal tudnak majd nagy mennyiségű energiát mozgatni.

Az induláskor, 2030-ban az erőmű 1 megawatt termelésére lehet alkalmas, az elképzelések szerint azonban ezt jelentősen növelik majd és a szerkezet teljesítménye akár 1 gigawattig növelhető lesz. Hogy ez a mennyiség valamivel kézzelfoghatóbb legyen, ez nagyjából fele annyi, mint a paksi atomerőmű maximális kapacitása.

Az űreszközt és elemeit Csungking városában fogják gyártani, az üzem 2021 végére készülhet el. A projekt egyébként már néhány éve elindult volna, de a technológia költségeivel és a megvalósíthatósággal kapcsolatos aggályok miatt három éve leállították. Az elképzelés most új lendületet vett, a tervek szerint a következő évek a fejlesztésről szólnak majd.

A mikrohullámú energiatovábbítással kapcsolatos tesztekre a kínai kormány 15,4 millió dollárnyi összeget biztosít a projekt számára, hogy minél előbb kiderülhessen, hogy működhet-e az energiatovábbítás ekkora távolságból. Az első teszteket egy hőlégballon segítségével már el is végezték, melynek során 300 méter magasságból sikerrel tudták továbbítani az energiát. (scmp.com)

search icon