A visszatelepített bölények óvhatják meg a spanyol erdőket a tűztől

A visszatelepített bölények óvhatják meg a spanyol erdőket a tűztől
A visszatelepített bölények óvhatják meg a spanyol erdőket a tűztől

A klímaváltozás hatására egyre hosszabbak és szárazabbak a nyarak Spanyolországban, ennek nyomán pedig egyre gyakoribbak az erdőtüzek is. A legelésző állatok azonban segíthetnek a folyamat megállításában.

Az elmúlt évtizedben összesen 741 hektáron pusztítottak erdőtüzek az országban, számuk és erejük pedig egyre nő. A probléma nem kizárólag a klímaváltozásból fakad, szerepet játszik benne az is, hogy a vidéki területek fokozatos elnéptelenedésével a korábban jellemző birkatartás visszaesett. Ez azért fontos, mert a növényevők korábban a gyúlékony aljnövényzettel táplálkoztak.

A Spanyolországban mintegy 10 ezer éve kihalt európai bölényt néhány éve kezdték el visszatelepíteni az országba. Jelenleg a tényészprogram eredményeként már körülbelül 150 egyedre tehető a populációjuk, és a szakértők szerint már most alkalmasak arra, hogy védelmezzék az erdőket a területükön.

Az európai bölény ugyanis a juhokhoz hasonlóan az aljnövényzet elfogyasztásával képes moderálni az erdőtüzeket. A bölényekkel foglalkozó spanyol központ vezetője, Fernando Morán állatorvos szerint az állatok élő fűnyíróként viselkednek. A közel egy tonnásra megnövő állatok napi 30 kilogramm növényzetet fogyasztanak el.

A legeltetés létfontosságú az erdőgazdálkodásban. A bölények szerepe jelentős lehet, de többet kell tennünk azért is, hogy más őshonos fajok is segíthessenek az ökoszisztéma fenntartásában

– mondta Mónica Parrilla, a Greenpeace erdőtűz-kampányfelelőse.

Ahogy egy szakértő mondja, korábban a mediterrán térségben kulcsfontosságú volt a pásztorkodás, mert a legeltetés minimalizálta az erdőtüzeket. Mivel juhászból és nyájból egyre kevesebb van, meg kell találni helyettesítőiket, a bölény pedig kiválóan alkalmas erre a feladatra.

Ennek ellenére az országban egyelőre nem ismerték el őshonos fajként a bölényeket, így szabadon-engedésük is csak korlátozott körülmények között, magánterületeken, illetve nemzeti parkok zárt területein megoldható. A hatóságok ezzel párhuzamosan nem támogatják a tenyésztőközpontokat, igaz ezeket államilag kizárólag Lengyelországban és Romániában dotálják.

Remélhetőleg ez a helyzet hamarosan változhat, addig pedig a szakértők arra bátorítják a gazdákat, hogy kezdjenek el bölényekkel foglalkozni, melyek nemcsak az erdőkkel tesznek jót, és váltják ki részben az erdészek munkáját, de az ökoturizmus fellendítésében is nagy szerepük lehet.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon