A metán után, a második legerősebb üvegházhatású gáz a dinitrogén-oxid, vagy ismertebb nevén kéjgáz, légköri koncentrációja aggasztó mértékben emelkedik, melyért elsősorban a mezőgazdaság a felelős.
A globális élelmiszer-termelés, jelen formájában, a klímaváltozás egyik motorja. A Nature folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a nitrogén-alapú műtrágyák növekvő felhasználása az egyik legnagyobb veszélyfaktor.
A 48 nemzetközi kutatóintézet részvételével folytatott kutatás egy tudósa szerint:
Európa az egyetlen régió a világon, amely az elmúlt két évtizedben sikeresen csökkentette a N2O-kibocsátást.
Ez azt is mutatja, hogy a műtrágya-felhasználás hatékonyságának optimalizálására irányuló agrárpolitika hatékony eszköz lehet a világ más részein is, például a legnagyobb kibocsátás-emelkedést felmutató Brazíliában, Indiában és Kínában.
Legalább ennyire fontos lehet az élelmiszerpazarlás visszafogásán túl, étrendünk megváltoztatása, hiszen a kutatásból az is kiderül, hogy az állati trágyából felszabaduló N2O legalább akkor problémát jelent, mint szintetikus társaik. Előbbi csökkentésének módja, a kisebb állatállomány — a kevesebb húsfogyasztás lehet.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu