



A csipkebogyó sokrétű felhasználása stabil keresletet biztosít, az ágazat fejlődéséhez azonban a különböző feldolgozott termékek gyártásához szükséges feldolgozóipari kapacitások kiépítésére lenne szükség.
Töretlen az érdeklődés a hazai csipkebogyó iránt, a kereslet az elmúlt évtizedben jelentős termelésbővülést eredményezett. A telepítési pályázatok és a folyamatos kereslet hatására a hazai termőterület az elmúlt évtizedben néhány száz hektárról mára 5 600 hektárra nőtt, amelynek nagy része ökológiai művelés alatt áll – derült ki a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárkamara szervezésében Leányváron megtartott szakmai napon.
A csipkebogyó sokrétű felhasználása – az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai iparban – stabil hátteret ad a termesztésnek és a feldolgozásnak. A jövő egyértelműen az egységes árualapot biztosító ültetvényeké, amelyek állandó minőségű és mennyiségű alapanyagot biztosítanak a feldolgozóipar számára, szemben a vadon gyűjthetők állományával.
A gyógy- és gyümölcstea piaca – a folyamatos igénnyel együtt – lassan telítődik. Ebből adódóan az értékesítés biztosításához elengedhetetlen a folyamatos és dinamikus innováció. Egyre inkább a feldolgozott termékek felé kell terelni az ágazatot. Ehhez a kivonatok, a lekvárok, a szörpök, az üdítők gyártásához szükséges kapacitások kiépítésére van szükség. Az innováció hátterét egyrészt a jelenleg is folyamatosan meglévő kereslet biztosítja, másrészt az elkövetkező években remélhetőleg a termék-előállításhoz szükséges alapanyag is rendelkezésre áll majd, mivel a 2021/2022-ben telepített új ültetvények hamarosan termőre fordulnak.
Az ökológiai csipkebogyó-termesztés nemcsak gazdasági hasznot hoz, hanem jelentős ökológiai és másodlagos értéket is teremt, ami az ültetvények környezetében jótékony hatást fejt ki. A fenntartható gazdálkodási gyakorlatok révén a termesztés hozzájárul a biodiverzitás és a beporzók populációjának növeléséhez, valamint a talajmegőrzéshez.
A szakmai napon bemutatták a „Fertődi parázs” elnevezésű új gyümölcstermő csipkebogyófajtát is, amelynek magas a húsaránya, gazdag béta-karotinban, valamint toleráns a lisztharmattal szemben.
(NAK)
Fotó: Canva