Nemzeti kincseink, a magyar kutyafajták – A drótszőrű magyar vizsla

Nemzeti kincseink, a magyar kutyafajták – A drótszőrű magyar vizsla
Nemzeti kincseink, a magyar kutyafajták – A drótszőrű magyar vizsla

A magyar kutyafajtákról szóló cikksorozatunk előző részeiben már szó esett szinte az összes vadászkutyánkról, kivéve egyet. Ma a népszerű rövidszőrű magyar vizsla ellenállóbb, szélsőségesebb körülményeket is jól bíró rokona, a drótszőrű magyar vizsla következik.

A fajta megismerésében ismét egy olyan személy segített, aki számára nemcsak családtagok, hanem mindenes vadásztársak is szeretett ebei. Hiszen egy kutyának akkor lehet igazán teljes az élete, egy fajtát akkor tudunk annak igazi mivoltában megőrizni, ha eredeti munkáját végezheti.

A drótszőrű magyar vizsla

A fajta története nem egészen száz éve kezdődött, amikor a rövidszőrű magyar vizsla minden remek képességét megtartva egy hideget, jeges vizet, szélsőséges időjárási körülményeket és nehezebb terepviszonyokat is jobban tűrő fajtát akartak kitenyészteni.

Szem előtt tartva az eredeti fajta küllemét és színét, drótszőrű német vizslák bevonásával hosszú évek gondos tenyésztési programjának köszönhetően jött létre a drótszőrű magyar vizsla, melyet 1966-ban ismert el önálló magyar kutyafajtának az FCI.

Cikkünkben Glázer Andrással, a Pannon-box kennel tulajdonosával beszélgettünk.

Fotó: Északi Fanni

Mióta vannak kutyáid, és melyik fajta volt az első az életedben?

Kutyás családba születtem, kiskorom óta voltak különböző fajtáink. Első kutyámat 1991-ben kaptam, egy boxert, Bertit. Kennelünket édesapám alapította 1992-ben. Hétszer kaptuk meg az „Év tenyészete” címet, illetve többszörös Aranykoszorús mestertenyészet is vagyunk.

Hogy került képbe a drótszőrű magyar vizsla? Miért pont erre a fajtára esett a választásod?

Amikor elkezdtem solymászni, olyan kutyát szerettem volna, amely a héjával történő vadászathoz a legjobb. Lévén a solymászat a magyar szellemi kulturális örökségünk része, mindenképpen magyar fajtát, nemzeti kincsünket, magyar vizslát szerettem volna. Mivel a solymászszezon főleg az őszi-téli hónapokra esik, a rövidszőrű vizsla helyett a drótszőrű magyar vizslára esett a választásom. Solymásztanoncként volt alkalmam látni terepen a fajta munkáját, kitartását, fantasztikus karakterét. Így került hozzám 2011-ben az első drótszőrű magyar vizslám, Báró.

A drótszőrű magyar vizsla ereje, robusztusabb felépítése, drótos, kemény szőre alkalmasabbá teszi őt a fedett terepen, nádasban, sűrű galagonyásban, kökényesben való munkára, mint a rövidszőrű rokonát.  

Jelenleg hány vizslával élsz együtt?

Most 12 vizslám van, mind felnőtt kutya. 2 éves a legfiatalabb, 12 éves a legidősebb. A fiatalok az utóbbi tíz évben végzett tenyésztői munka, szelekció eredményei. Ahhoz, hogy nálam egy kutya – számos szűrés és vizsga eredményeképpen – tenyészegyeddé válhasson, a vadászterületen kimagasló munkát kell nyújtania, és kiváló idegrendszerrel kell rendelkeznie.

Fotó: Glázer András

Hogyan jellemeznéd a drótszőrű magyar vizslát?

Rendkívül alkalmazkodó fajta. Volt szerencsém német vizslával is vadászni, de véleményem szerint a magyar vizsla jobban kommunikál a gazdájával, jobban tartja a kontaktot. Mivel érzékenyebb, lelkisebb a német vizslánál, finomabb bánásmódot igényel, a durvaságot kevésbé tolerálja. Ezzel együtt én a magyar vizslák közül is inkább az, úgymond, keményebb, lehetőleg kan kutyákat preferálom. A szukák egyébként könnyebben kezelhetők, de mivel hivatásos vadász vagyok, a kanokat olyan munkákra is tudom alkalmazni, amelyekre a szukákat nem szívesen tenném oda.

Mi a különbség a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla között?

Utóbbi külleme robusztusabb, erősebb felépítésű, a szőre is erősebb, hosszabb. Emiatt jobban bírja a hideget, az extrémebb időjárási körülményeket és a nehéz terepet is. Sokan mondják, hogy nem szívesen küldik be a kutyájukat a jeges, hideg vízbe, az én kutyáimat például soha nem kellett erőltetni, maguktól mentek bele.

A drótszőrű magyar vizsla a küllemén kívül temperamentumra is más: nyugodtabb, higgadtabb, nem annyira pörgős, mint a rövidszőrű rokona.

Mi a drótszőrű magyar vizsla eredeti munkája?

Nagyrészt apróvadvadászat: a fogolytól, fácántól, vízi vadtól, mezei nyúltól egészen a szőrmés dúvadig. Képesnek kell lennie a sebzett vad csapájának a követésére. Igazi mindenes vizsla, annak ellenére, hogy nem kifejezetten nagyvadvadászatra tenyésztették ki.

Guba
Fotó: Glázer András

Említetted, hogy eredetileg a solymászathoz kerested a vadásztársadat. Mesélnél, kérlek, arról, hogy miben más a kutya munkája ott a puskás vadászathoz képest?

Egészen a lövésig teljesen megegyezik a két munka. Tehát a vad felkutatása, majd jelzése a vadásznak „megállással”. Azonban fegyveres vadászat esetén a lövés után a kutya feladata az is, hogy behozza nekünk, beapportírozza az elejtett vadat, a solymászatnál ez elmarad. Utóbbi alkalmával a madár birtokolja a zsákmányt, és bizony hamar megtanulja az akár 30–35 kilogrammos kutya is, hogy nem jó ötlet ilyenkor a közelébe menni. Ilyenkor másképpen jutalmazzuk, kompenzáljuk a kutyát.

Milyen társ a mindennapokban?

Nagyon könnyű vele együtt élni, mert kivétel nélkül minden helyzethez remekül alkalmazkodik. Mindig a gazdájához igazodik.

Fotó: Glázer András

Milyen egyéb sportokban és tevékenységekben lehet még remek választás?

Sokan használják a fajtát canicrossra, bikejöringre és agilityre, illetve nyomkereső kutyaként is, ahol szintén kiválóan megállják a helyüket.

Kinek ajánlanád a fajtát, és kinek nem?

Inkább aktív életmódúak számára ideális ez a fajta, és bár annak idején átmenetileg minden probléma nélkül én is éltem panelban az egyik kutyámmal, mégis azt mondom, hogy inkább kertes házban érzi jól magát. 

Az általam tenyésztett kiskutyákat én is szívesebben adom vadászati célra, de természetesen családi kutyák is kerülnek ki tőlem, amelyek nagyszerű társai gazdáiknak.

Fotó: Glázer András

A genetikai erőforrások védelmébe beletartozik őshonos állataink, így a drótszőrű magyar vizsla genetikai értékeinek megőrzése is. A genetikai sokféleség a biodiverzitás első szintje, ez a kérdéskör kiemelt helyen szerepelt a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági rendezvény programjai között is.

Kiemelt kép: Glázer András

search icon