A Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívja fel a figyelmet. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Itthon a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsom palántái, amelyeket hamarosan, idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.
A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a haza adottságokhoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért is találhatunk közöttük olyanokat, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás okozta hatásokkal, vagy éppen bizonyos károsítókkal szemben. Nemcsak genetikájukban, de formában és ízben is rendkívül változatosak, velük egészségesebbé, zamatosabbá tehetjük étrendünket. Az ÖMKi tevékenységének köszönhetően az elmúlt években egyre jobban megismerhettük az olyan kiváló, itthon termelt tájfajtákat, mint a különleges íz- és formavilágú tájfajta paradicsomokat, vagy a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona liszteket. A kutatóintézet a Föld napja apropóján is arra bíztat, hogy ültessük és fogyasszuk a sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat, akár a konyhakertben, vagy éppen a teraszon.
Hol szerezhetők be idén a tájfajta paradicsompalánták?
A vásárlók az elmúlt években néhány nap alatt több ezer palántát kapkodtak el az ÖMKi kezdeményezését támogató országos áruházláncból, ezért a szervezők idén ismét, immáron 24.000 tőre növelték a palánta készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyeket május közepétől személyesen, az ÖMKi irodájában vehetnek át.
Föld napja ajánló tájfajtákkal
– Tájfajták nevelésével és fenntartásával nemcsak új gasztronómiai élményt szerezhetünk, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.
– Bio, hazai és helyi termények vásárlásával támogatjuk a fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket és a családi gazdaságokat.
– Jó minőségű termést csak erős, edzett, egészséges palántáktól várhatunk, a sikeres palántatermesztés mögött pedig sok ismeret és gyakorlati tapasztalat áll. Az ÖMKI legújabb szakmai kiadványában összegezte a tudnivalókat, így nem kell minden buktatót a saját kárunkon megtanulni. Ha sikerül beszerezni a tájfajta paradicsomokat, az ingyenesen letölthető kiadvány segít a kiültetés fortélyaival, jövőre pedig – a szakszerűen fogott magokból – akár saját magunknak nevelhetünk palántákat.
– Az erős, alkalmazkodó tájfajta palánták gondozása általában kevesebb ráfordítást igényel, növényvédelmükre kevesebbet kell költenünk. A kémiai növényvédő szerek használatának mellőzése vagy csökkentése mind a környezetünk, mind pedig ránk nézve kedvezőbb.
– Ha mégis felbukkannak kártevők, akkor az ÖMKi kiadványai és oktatóvideói kíméletes és természetes módszerekkel segítenek orvosolni a problémát.
ÖKOLÓGIAI ZÖLDSÉGPALÁNTA-ELŐÁLLÍTÁS – az ÖMKi legfrissebb gyakorlati útmutatója
Vetőmag kezelés, vetés, a palántanevelés fortélyai, időzítése, palántázás a szabadban.
Palántákat azért nevelünk, mert koraibb termést, nagyobb termésmennyiséget, kiegyenlítettebb állományt, összességében biztonságosabb termesztést biztosítanak. Az ÖMKi legújabb szakmai kiadványa segíti a választást a palántanevelő edények között; eligazít az optimális hőmérséklet- és tápanyag-igények között. Megválaszolja, hogyan befolyásolja a palántanevelő közeg a növény kiültetés utáni növekedését, miképp állíthatjuk össze saját magunk, gazdaságosan a palántanevelő földet? Vajon miért vitatott a tőzeg használata? A kiadvány konkrét tippekkel szolgál, hogyan készíthetünk egyszerű palántaföldet saját magunk, biztosítva az ideális kémhatást és tápanyag tartalmat.
Melyek a leggyakoribb károsítók, és hogyan előzhetjük meg kártételüket, figyelembe véve a hőmérséklet, a páratartalom, a megvilágítás és az öntözés szabályait? Hogyan végezzük a palánták megfelelő edzését a kiültetésre, majd hogyan kerüljenek a szabadba? Ez mind kiderül az ÖMKi ingyenesen letölthető online szakmai kiadványából.
Forrás (ÖMKI)
Kép forrás (ÖMKI)