Egy friss felmérés szerint a magyarok legnagyobb arányban boltláncokban vagy hipermarketekben vásárolnak zöldséget-gyümölcsöt (73%), piacra csak az emberek 34%-a, míg zöldségeshez 42%-a jár. A legkevésbé a termelői piacok népszerűek, összesen 17% szerzi be innen az árut.
Bár az emberek túlnyomó többsége szokott vásárolni az egészséges étrend alapján jelentő termékekből (88%), addig a fogyasztásuk esetében már nem ilyen pozitív a helyzet. Tíz emberből mindössze kettő fogyaszt naponta zöldséget vagy gyümölcsöt, míg a többség csupán heti 2-3 alkalommal.
Mindenképpen pozitívum, hogy a KSH adatai szerint évtizedes összevetésben növekedett az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás is. 2010-ben például fejenként átlagosan kevesebb mint 38 kiló gyümölcs fogyott, 2019-ben viszont már meghaladta az 53 kilót a fogyasztás. A burgonya nélkül számolt összesített zöldségfogyasztás is nőtt, a 2010-es fejenkénti 48 kiló után 2019-ben már 53 kilónál tartottunk.
–mondta Nagypéter Sándor, a szentesi DélKerTÉSZ elnöke.
Bár egyes kutatások szerint naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, ettől még nagyon messze vagyunk. Ha csak a zöldségfogyasztást nézzük, akkor látható, hogy az emberek 34%-a csupán heti 2-3 alkalommal, 27%-a pedig 4-7 alkalommal eszik zöldséget. A gyümölcsöknél némileg jobb a helyzet, 20% naponta eszik belőlük, de sokan vannak, akik ennél jóval kevesebbet.
A délaföldi termelőket összefogó DélKerTÉSZ reprezentatív felméréséből az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány jelentősen nem változtatott a fogyasztási szokásainkon. Pedig érdemes lenne minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, hiszen ezzel nem csak magunknak teszünk jót, de a fenntarthatóságért is teszünk.
A Greendex épp emiatt indította el Meatless Monday című sorozatát a Felelős Gasztrohőssel együttműködésben. Ebben hétről–hétre egy-egy ismert vagy kevésbé ismert zöldséget vagy gyümölcsöt helyezünk a reflektorfénybe. Ezen keresztül az olvasók megismerkedhetnek a növényi alapú étrenddel, miközben olyan recepteket is felfedezhetnek, melyek alkalmasak lehetnek a húsfogyasztás csökkentésére.