Újabb érvek a növényi alapú táplálkozás mellett
Újabb érvek a növényi alapú táplálkozás mellett

Két nemrégiben végzett megfigyeléses tanulmány vizsgálta azoknak az embereknek a szív- és érrendszeri egészségét, akik több növényi alapú élelmiszert építettek be az étrendjükbe.

  • Az egyik tanulmány 32 éven keresztül követte a résztvevőket, és megállapította, hogy a növényi alapúbb étrendet követőknél alacsonyabb volt a szívbetegségek aránya.
  • A másik tanulmány a nők egészségére összpontosított, kimutatta, hogy a posztmenopauzában lévő nők körében, akiknek étrendje inkább növényi alapú volt, szintén csökkent a szívproblémák kockázata.

Az első a Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent új tanulmányban közel 5000 fiatal felnőttet követtek nyomon, akik a vizsgálat kezdetekor 18-30 évesek voltak. A vizsgálat 32 évig tartott. A résztvevők közül senkinek sem volt szívproblémája a vizsgálat kezdetekor. Az évek során az orvosok a szűrővizsgálatokon értékelték a résztvevők egészségi állapotát, rákérdeztek az általuk fogyasztott ételekre, és egy étrendminőségi pontszámot adtak nekik.

A kutatás végére közel 300 embernél alakult ki szív- és érrendszeri betegség. Ráadásul a különböző tényezők – többek között a faj, a nem és az iskolai végzettség – figyelembevétele után a kutatók azt is megállapították, hogy a leginkább növényi alapú étrendet és magasabb étrendminőségi pontszámot követőknél 52%-kal kisebb valószínűséggel alakultak ki szívproblémák, mint a legkevésbé növényi alapú étrendet követőknél.

A tápanyagokban gazdag, növényközpontú étrend jótékonyan hat a szív- és érrendszeri egészségre. A növényközpontú étrend nem feltétlenül vegetáriánus. Az emberek olyan növényi élelmiszerek közül választhatnak, amelyek a lehető legközelebb állnak a természeteshez, és nem erősen feldolgozottak. Úgy gondoljuk, hogy az egyének időnként mérsékelten beiktathatnak állati eredetű termékeket, például nem rántott baromfit, nem rántott halat, tojást és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.

mondja Dr. Yuni Choi, a fiatal felnőttek körében végzett tanulmány egyik szerzője, Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Iskolájának posztdoktori kutatója.

A második, szintén a Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmány a posztmenopauzában érintett nők körében kereste a kapcsolatot a növényi alapú étrend és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között.

A résztvevők a vizsgálat kezdetekor 50-79 évesek voltak, 1993 és 1998 között jelentkeztek, és a kutatás 2017-ig tartott. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy azok a résztvevők, akik a Portfolio diétát követve csökkentették az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, hosszú távon kevesebb szív- és érrendszeri problémát tapasztaltak-e. A Portfolio diétát követők több növényi alapú élelmiszert fogyasztanak, például hüvelyeseket, garbanzóbabot és bogyós gyümölcsöket. Az alanyok kérdőíveket töltöttek ki az étrendjükről, és a kutatók ezeket az információkat használták fel annak felmérésére, hogy mennyire követték a Portfolio diétát.

A kutatók megállapították, hogy a Portfolio étrendet legkevésbé követő résztvevőkhöz képest a növényi alapú Portfolio étrendhez leginkább igazodó étrenddel rendelkező nők körében:

  • 11%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki szív- és érrendszeri betegség
  • 14%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki szívkoszorúér-betegség
  • 17%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki szívelégtelenség

Tanulmányunkban dózisreakciót is találtunk, ami azt jelenti, hogy kicsiben kezdhetjük, a Portfolio étrend egy-egy komponensének hozzáadásával, és egyre több szív-egészségügyi előnyre tehetünk szert, ahogy egyre több komponenst adunk hozzá.

mondja Andrea J. Glenn vezető szerző, a Torontói Egyetem doktori hallgatója.

(Medical News Today)

(fotó: pexels – Polina Kovaleva)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon