Eltűnnek a boltok polcairól a kis kiszerelésű termékek

Eltűnnek a boltok polcairól a kis kiszerelésű termékek
Eltűnnek a boltok polcairól a kis kiszerelésű termékek

A samponos flakonok, mini lekvártégelyek és csomagolt gyümölcsök helyét fenntartható alternatívák veszik át az EU új hulladékcsökkentési céljai nyomán.

Kis méretű dzsem reggelire, mini sampon és tusfürdő a hotel fürdőszobájában: ezek az eddig megszokott kényelmi eszközök hamarosan eltűnhetnek a hétköznapokból. Az Európai Unió 2030-tól életbe lépő csomagolási rendelete alapvető változásokat hoz a vendéglátóipar és az élelmiszer-kiskereskedelem számára. A fő cél a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítható, komposztálható, illetve többször használható csomagolási formák elterjesztése – olvasható az Agroinformon.

A kényelmes, de pazarló csomagolások ideje lejárt

Sokan kedvelték a kis kiszerelésű, műanyagba zárt vajakat, lekvárokat, valamint az apró samponokat. Ezek azonban jellemzően egyszer használatos csomagolásban érkeznek, melyek gyorsan hulladékká válnak.

Az apró piperecikkeknek is befellegzett.
Kép: canva

Az Európai Unió új szabályozása, a PPWR, az alábbi fontos intézkedéseket tartalmazza:

  • 2028-tól meghatározott termékek esetében kötelező lesz a komposztálhatóság,
  • 2030-tól tilos lesz olyan csomagolást forgalomba hozni, amelynek újrahasznosíthatósága 70% alatti,
  • 2040-re 15%-kal kell csökkenteni az egy főre jutó csomagolási hulladék mennyiségét a 2018-as szinthez képest.

A rendelet alapján a következő termékek tűnnek majd el:

  • mini tusfürdők és samponok a hotelszobák fürdőszobáiból,
  • egyadagos vajak, lekvárok és krémek a reggelizőasztalokról,
  • feldolgozatlan gyümölcsök és zöldségek (másfél kiló alatt), ha műanyag csomagolásban kerülnek forgalomba,
  • túlméretezett csomagolások, melyek jelentős része csupán „üres tér”.

A szállodák és vendéglátóhelyek új feladat előtt állnak:

  • újratölthető pumpás adagolókat kell bevezetniük a fürdőszobákban,
  • újratölthető vagy csomagolásmentes megoldásokat kell alkalmazniuk a reggeliztetés során,
  • nagyobb kiszerelésű, de adagolható élelmiszereket szükséges bevezetniük.

Ez a változás nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is előnyös lehet. A jelenlegi, pazarló csomagolási megoldások költségesek, az új irány viszont hosszabb távon fenntarthatóbb és gyakran olcsóbb alternatívákat kínál.

Az élelmiszerek csomagolása is megváltozik.
Kép: canva

A kínálatban már most is megtalálhatók:

  • 50%-os újrahasznosított tartalmú légpárnás fóliák,
  • lebomló térkitöltő anyagok a buborékfólia helyett,
  • papíralapú futártasakok,
  • komposztálható címkék teafilterekhez és zöldségekhez,
  • önzáró kartondobozok ragasztószalag nélkül.

„Sokan nem is gondolnák, de egy teafiltert is csak akkor lehet komposztálni, ha még a címkéje és a kötőeleme is lebomlik. Ezek az apró részletek is sokat számítanak” – teszi hozzá Katinka.

A fogyasztók is érzékelni fogják a változásokat

Kevesebb műanyagot és térkitöltőt fognak látni, a csomagolások egyszerűbbek és kisebbek lesznek, az információk világosabban jelennek meg rajtuk, és egyre több új alapanyag, például lebomló fólia, papír vagy újrahasznosított műanyag kerül használatba. Ugyanakkor eltűnnek a megszokott egyszer használatos, kis kiszerelések.

Nem a kényelem megszüntetése a cél, hanem annak újragondolása. A nyaralások és a vásárlások nem lesznek kényelmetlenebbek, inkább környezettudatosabbak. A reggeliző vendégek talán nem kapnak többé külön kis tégelyes lekvárt, viszont részesei lehetnek egy kényelmes, fenntarthatóbb megoldás gyakorlatba ültetésének.

Kiemelt kép: canva

search icon