Egyszer használatos műanyag
Egyszer használatos műanyag

Jelenleg az évente gyártott 380 millió tonna műanyag fele egyszeri használatra van tervezve, ezután szinte azonnal kidobják őket. Ez több szempontból is problémás. Egyrészt szennyezik vele a környezetet, másrészt olyan termékekről van szó, amelyeket többnyire fosszilis energiahordozókból, kőolajból és földgázból állítanak elő.

Ezeket a termékeket a gyártók nem azzal a szándékkal tervezték meg és dobták piacra, hogy élettartamuk alatt többször is felhasználhatóak, visszaválthatóak vagy eredeti rendeltetésüknek megfelelően újrahasználhatóak legyenek. Ráadásul ezeket a műanyagokat a legnehezebb újrahasznosítani. Egy tanulmány szerint mindössze 10–15%-ukat tudják felhasználni újra alapanyagként.

Ilyen egyszer használatos műanyagterméknek minősülnek többek között az evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika), a tányér, a szívószál, az italkeverő pálcika, a fültisztító pálcika, a léggömböket tartó pálcikák. Becslések szerint évente körülbelül 100–150 millió tonna műanyagot állítanak elő egyszer használatos termékekhez.

Nagy gond az egyszer használatos műanyagokkal, hogy gyakran eldobják őket az utcákon és a zöld területeken (pl. parkokban). Ezek a termékek egyre kisebb darabokra, úgynevezett mikroműanyagokra bomlanak. A műanyagdarabok mérgező vegyi anyagokat bocsáthatnak a környezetbe, ezzel komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberekre és az állatvilágra egyaránt.

További aggasztó tény, hogy egy nemrég végzett kutatás szerint az egyszer használatos zacskók, műanyag palackok, élelmiszeres dobozok és csomagolóanyagok – mint a leggyakoribb tengerszennyező termékek – az emberek által okozott szennyezésnek megközelítőleg a felét teszik ki.

Hazánkban 2021. július 1-jén életbe lépett az egyszer használatos műanyagok forgalmazását tiltó rendelet. Ettől az időponttól kezdve tilos számos egyszer használatos műanyag termék, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatala.

További szócikkek
search icon