Észre sem vetted, de ma is hatezer könyvet írtál meg
Észre sem vetted, de ma is hatezer könyvet írtál meg

Hihetetlen mennyiségű adatot „termel” az emberiség: minden egyes földlakóra napi több mint hatezer könyvnek megfelelő mennyiség jut, a trend pedig egyre csak gyorsulni látszik. Minden egyes másodpercben 1,7 megabájtnyi adatot termelünk, ami több, mint amennyit néhány évtizede egy floppy lemez képes volt eltárolni.

Érdekes adat, hogy míg az első Apollo űrhajó memóriaegysége 64 kilobájtos volt, addig ma bármely otthoni digitális eszközünk ennél több adatot képes kezelni, mindennapi tevékenységeink során pedig számokkal nehezen kifejezhető adatmennyiség keletkezik.

Az MVM Future Talks élő, ingyenes, interaktív online talk show-ján a legfontosabb, nemzetközi és hazai sztárszakértők beszélgetnek az adatvezérelt jövő legfontosabb kérdéseiről – november 18-án, 18 órától az mvmfuturetalks.hu oldalon.

Elég csak arra gondolni, hogy az emberiség naponta 306 milliárd e-mailt ír, illetve 500 millió tweetet tesz közzé. Csak a Facebookon naponta 8 milliárd könyvnek megfelelő adat keletkezik, percenként több mint félmillió kommenttel, illetve 60 másodpercenként 4 millió lájkkal.

Az Instagramra másodpercenként több mint ezer kép kerül fel, de egy átlagos okos otthon is mintegy 2 ezer könyvnek megfelelő bájtot „termel” naponta. Az önvezető autók egy nap alatt, egy modern repülőgép pedig akár óránként is „legyárthat” annyi adatot, amennyit 80 ezer átlagos könyv lenne képes befogadni. A Google felületén napi 3,5 milliárd keresés zajlik, és mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a városok, az ipar, az egészségügy és a többi szektor ezeknél is jóval több egyest és nullát ad ki magából.

Nem véletlen, hogy az adatot – gazdasági jelentősége miatt – az „új olajnak” is nevezik. Közösségi és egyéb oldalak folyamatosan gyűjtik felhasználóik igényeit, amelyeket alig vagy egyáltalán nem ismert algoritmusok alapján dolgoznak fel. És még az is elképzelhető, hogy a jövőben, saját agyunk adattartalmát feltöltve élhetünk örökké?

search icon