Greenbiotic

Természetes tisztítás jótékony baktériumokkal

Eddig el akartuk pusztítani a baktériumok 99,9%-át, ám a veszprémi Greenbiotic új alternatívát kínál. Jótékony baktériumok segítségével állítanak elő olyan tisztítószereket, amelyek úgy fertőtlenítenek, hogy csak a számunkra ártalmas kórokozókat pusztítják el. Az ügyvezető és ötletgazda Peretsényi Dániel mesél a Greenbiotic termékcsaládról.

Hogyan született meg a baktériumokkal való tisztítás gondolata?

A probiotikus takarítás ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor jobban beleástam magam saját autoimmun betegségeimbe. Ekkor vált egyértelművé a kapcsolat a jótékony baktériumok és a különböző betegségek kialakulása között. Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a bélflóra állapotának óriási hatása van az egészségünkre. Ennek ismeretében szembetűnővé vált az anomália, hogy – noha már kezdjük érteni, hogy mikroorganizmusok nélkül mi sem élnénk – mindenáron el akarjuk pusztítani a 99,9%-ukat. Ekkor döntöttük el, hogy fertőtlenítőszer helyett az ellenkezőjét, probiotikus tisztítószert fogunk gyártani.

peretsényi dániel
Peretsényi Dániel, a Greenbiotic ötletgazdája és ügyvezetője

Eddig mindig irtani akartuk a baktériumokat. Hogyan lehet velük tisztítani? Miként megy végbe a mechanizmus?

A tisztítást minden esetben felületaktív anyagok végzik, amelyek a hagyományos tisztítószerek esetében lehetnek szintetikusak vagy növényi alapúak. Kevesen tudják, hogy a jótékony baktériumoknak és a gombáknak nagyon áldásos tulajdonsága, hogy együttélésük során értékes természetes felületaktív anyagokat termelnek, melyekkel ugyanúgy lehet tisztítani, mint szintetikus társaikkal. Ez kvázi a természet csodája. Ezért is tartják úgy, hogy a világon ez a leginkább környezetbarát módja a felületaktív anyagok előállításának. Aki próbálta, az tanúsíthatja a termékek hatékonyságát.

Miben jobb a Greenbiotic, mint egy hagyományos tisztítószer vagy mint a környezetbarát ecet?

Nincs baj az ecettel, és a szódabikarbónával sem. Az utóbbi időben népszerűek lettek ezek a tradicionális megoldások is. Annak, akit nem zavar az ecet szaga, ez a kombináció jó megoldás lehet elsősorban vízkőoldásra. Vigyázni kell azért vele: kerámialapon, márványon, fafelületeken például kimondottan ellenjavallt a használata. A mosásnál is hasonló a helyzet: az ecetnek van előnyös tulajdonsága – például puhítja a ruhát –, de gondot is okozhat azzal, hogy kikezdi a mosógép tömítéseit. Alapjában véve ez summázza is azt, amit a hagyományos megoldásokról gondolok: jól működnek némi kompromisszummal.

Mi található a palackban, hogyan állítjátok elő a baktériumokat?

Sokféle készítményünk van a háztartási termékektől kezdve az ipari termékekig. Mindegyiket úgy kell megalkotni, hogy egy konkrét célra maximálisan megfeleljen. Más irányból kell megközelíteni például egy erős vízkőoldásra kifejlesztett ökotisztítószert, mint egy mosogatószert. Természetesen minden termékünk tartalmazza a már korábban említett probiotikus felületaktív anyagot, az összes többi összetevőt a funkcióhoz szabtuk, beleértve az egyéb növényi összetevőket vagy a természetes megoldásokat, mint például a citromsavat. A háztartási termékeink nem tartalmaznak élőflórát, csak egy speciális jótékony gomba által termelt probiotikus összetevőt, amelynek nagyon ritka, 100%-os a karbonsemlegességi indexe (RCI). Az önkormányzatok által használt tisztítószereket pedig egy speciális, erős konzorciumban élő baktériumkultúrából gyártjuk, több hetes fermentációs folyamat eredményeként.

Milyen tisztítószereket forgalmaztok jelenleg?

Élet- és bababarát mosogatószert és mosógélt, fürdőszobai és konyhai tisztítószereket, általános tisztítószert. A közeljövőben tervezzük, hogy padlóápoló és kézmosó szappan is helyet kap a kínálatunkban.

Termékeink megvásárolhatók a saját webshopunkban, de forgalmazzák őket más viszonteladók is, valamint a dm drogériáiban is megtalálhatóak vagyunk.

greenbiotic termékeke
Széles körben használhatjuk a Greenbiotic termékeit, amelyek már a dm-ben is elérhetőek.

Hallottam, hogy Budapest két kerületében is a Greenbiotic tisztítószerével végzik a közterek fertőtlenítését. Van-e bármi eltérés a használatában a hagyományos tisztítószerekhez képest?

Azóta már bővült a kerületek listája, a VIII. kerület is csatlakozott az V. és a VII. kerülethez, ahol Greenbiotic-kal takarítják a közterületeket. Sok eltérés van, persze! Ilyen célra az önkormányzatok általában vegyszert használnak, viszont 2021-ben ez már kezd „ciki” lenni. Szerencsére már egyfajta társadalmi elvárás is megfogalmazódik a lakosok részéről. Nem lehet már maró vegyszerekkel takarítani a járdákat. Az emberek belélegzik a keletkező gőzöket, a kutyák megisszák a fák tövében összegyűlt vizet, takarítás közben a tisztítószerből a parkoló autókra is fröccsen. Egyre nagyobb relevanciája van az ilyen és ehhez hasonló, környezetkímélő megoldásoknak.

Miként jelenik meg nálatok a fenntarthatóság gondolata? Olvastam, hogy saját csomagolóüzemetek van, illetve hogy hazai termékekből dolgoztok.

Igyekeztünk komolyan venni ezt a kérdést, hiszen közös jövőnkről van szó, közösen kell tennünk érte. Ezen a piacon az etikusabb gyártók körében az a szokás, hogy lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak a flakonok visszaküldésére. Ezzel több gond is van: egyrészt a vásárlóknak csak kis százaléka él ezzel a lehetőséggel, másrészt nem tudni, hogy a gyártó mit kezd a flakonokkal. Ha azt feltételezzük, hogy mindet kimossa, újracímkézi, újratölti, akkor sem tud többet tenni, mint azt, hogy a saját hulladékát forgatja. A mi célunk a kezdetektől fogva az volt, hogy az országban meghatározó szereplőkké váljunk, és jelentős változást tudjunk előidézni ezen a területen. Jelenleg az erre a célra létrehozott leányvállalatunk napi 20 tonna PET-hulladék újrahasznosítását végzi. Erre nagyon büszkék vagyunk.

Fotók: Greenbiotic

Ha tetszik a Greenbiotic története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Perma Gang Project

Természetközeli kertészkedés a városban

A társasházak körfolyosóján rosszabb esetben dohányoznak a lakók, jobb esetben a biciklijüket tárolják és virágokat ültetnek balkonládába. Lőrinczi István azonban a Perma Gang Project keretében egy ferencvárosi gangon önfenntartó mezőgazdasági rendszert hozott létre a permakultúra jegyében.

perma gang

22 éve kezdtél vállalati csapatépítéssel foglalkozni, most pedig a városi permakultúrás kertészkedés hazai arca lettél. Hogyan jutottál el idáig?

Gyerekkoromtól kezdve érdekeltek a természettel kapcsolatos programok, ebben gyökerezik a hegymászó pályafutásom is. Az Outdoor Mission Kft.-t 16 éve alapítottuk, és karitatív csapatépítéssel is foglalkozunk, amelynek keretében nagyrészt természetvédelmi programokat szervezünk. 11 éve a cégünk másik fő tevékenysége a fenntarthatósági ismeretterjesztés. Ebből 6 éve nőtte ki magát az ÖKO-Sziget nevű gyermekrendezvény, aztán az Életrevaló táborba fogtunk bele. Tavaly a LÉPNÉL? – Tegyünk együtt a beporzókért nevű kampányt indítottuk el, amelyet a járványhelyzet miatt fel kellett függeszteni. Reményeink szerint idén folytatni tudjuk. A permakultúrában úgy két éve kezdtem elmélyülni, és az Életfánál egy éve végeztem el a PDC (tervezői) képzést.

Milyen filozófia húzódik a permakultúrás kertészkedés mögött?

A permakultúra egy tervezői rendszer, amely a természettel való együttműködésen alapszik. Három alapelve van (a Föld védelme, az emberek védelme és a méltányos megosztás), amelyek minden felelősen gondolkodó ember számára hasznos iránymutatásként szolgálnak. Permakultúra-tervezőként ökológiai szisztémák kialakulásának feltételeit teremtjük meg, de mi is a rendszerben maradunk támogatóként. A természet mintázatait figyeljük meg, és azokat emberi környezetben alkalmazzuk.

perma gang

Milyen növények találhatóak a gangodon, és hogyan biztosítod ezek ellátását?

80 különböző faj volt szezonban, ezekből kb. 50 ehető. Sokféle fűszernövény, paradicsomok, mángold, eper, zöldborsó, retek, sarkantyúka és hasonlók. Tavasztól őszig különböző időszakokban virágzó növényeket telepítettem, a beporzókra is gondolva. Az időzítés és a tér kihasználása szintén fontos szempont volt a tervezésnél, hiszen egy ilyen kis területen másképp nem tudtam volna ennyi növényt termeszteni. Minél inkább igyekeztem kialakítani a körforgás feltételeit, hogy viszonylag keveset kelljen hozzányúlni a rendszerhez. A vízbiztonságért például a miniatűr dézsatavak és a vertikális csatornák közti kapcsolat felel. Vannak azonban Wicking-ágyások, amelyek alulról itatják a növényeket és nagyon vízbiztosak. (A gang vízellátásáról részletesebben a Zöldhullám podcastünkben beszélt István – a szerk.) A zöldhulladékot visszadolgozom a földbe, de nitrogénmegkötők is vannak, amelyek a levegőből gyűjtik össze ezt az értékes tápanyagot.

Milyen tapasztalatokat vontál le az első év után? Tervezel változtatni, újítani idén?

Ha az ökológiai rendszerben maradnak „nyitott rések”, akkor a természet gyorsan betölti ezeket, és megjelenhetnek számunkra hátrányos elemek is – ezek a kártevők. Nálam is előfordult néhány, ezért idén szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre, de kizárólag biológiai védekezéssel. Többféle gyógynövény alkalmas arra, hogy „teát” készítsünk belőle, ami majd megvédi a célnövényeket (cickafark, csalán stb.). De például a zengőlegyek is fogyasztják a levéltetveket.

Az viszont kellemes meglepetés volt, hogy milyen gyorsan összeállt a rendszer, és a hozam is elég jó volt. Három és fél hónapig nem kellett paradicsomot venni, sok mángoldot és retket is ettünk, az eper késő őszig kitartott. A zöldfűszerek teljes szezonban (és még utána is) elláttak minket. Most van kb. 6 nm földterületem, idén ezt szeretném legalább megduplázni. Próbálom a falakat és a mennyezetet jobban bezöldíteni. További technikákkal fogok kísérletezni, például hogyan tudnám jobban bevonni az esővizet. Szívesen próbálkoznék fás rendszerrel is, erre is lenne hely a házunkban. A fejlesztésnek csak a kreativitás szab határt.

perma gang

Mit tanácsolnál annak, aki hasonló projectbe szeretne belevágni?

Mindenkit kísérletezésre biztatnék! Először érdemes kicsiben kezdeni, és azt a kis területet is holisztikusan megközelíteni. Figyeljük, milyenek a mikroklíma viszonyok, milyen növények érzik ott jól magukat. A növényeknek három dologra van szükségük: fény, víz és talaj. A talaj mélysége szintén kulcskérdés, amit nehéz egy erkélyen vagy gangon megoldani, de nem lehetetlen. Az interneten sokat lehet olvasni különböző technikákról, de a legfontosabb a gondolkodás. Éppen ezért összeállítottam a városi permakutúráról egy ismeretterjesztő programot. Azt ne várja senki, hogy teljes zöldség- és gyümölcs ellátása lesz, de öngondoskodásra és környezettudatosságra nevel, erősíti az egyéni felelőségvállalást. Nem utolsó sorban a gyermekek számára élő ismeretterjesztő helyszínként és „játszótérként” is funkcionálhat a gang, tehát a jövő generációjára is pozitív hatással lehetünk, ha ilyenbe fogunk.

Ha tetszett a Perma Gang Project története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Fotók: Lőrinczi István/Perma Gang Project

Cycle

Körforgásos tisztítószer: tökéletes tisztaság mérgek és hulladék nélkül, szennyvízből

Mi lenne, ha nem mérgező vegyi anyagokat öntenénk az élő vizeinkbe a lakások csatornáin keresztül, hanem a csatornába kerülő vízből lehetne tisztítószer, ami aztán újból a csatornába kerülhet? Szabó Tönki Alberttel, a Cycle D2C vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan született meg az újrahasznosított tisztítószer gondolata?

A Cycle márka tulajdonosa a reNEW Technologies Három elhivatott kémikus hívta életre, akik munkájuk során a szennyvíz tisztításával, illetve az eközben keletkező melléktermékek hasznosításával foglalkoztak. Gyakorlatilag egy véletlen felfedezésnek köszönhetően vették észre, hogy a szennyvíz megtisztítása után visszamaradó biomasszából, amiből egyébként biogázt szoktak előállítani, a fermentálás fázisának egy pontján az ecetsav visszanyerhető. Ezt a technológiai felfedezést 10 éves, intenzív kutatómunka követte, aminek az eredményeként egy tökéletes, kompromisszumok nélküli tisztítószer született, ami nem káros ránk, az emberekre, az állatokra, környezetünkre mégis tökéletesen tisztít. Ráadásul az előállításához szinte teljes egészében már rendelkezésre álló anyagokat lehet újrahasznosítani.

Tehát tulajdonképpen a szennyezett vízből lesz tisztítószer?

Nagyon leegyszerűsítve igen. Természetesen az, amit a vásárló megkap, egy olyan termék, ami egy bonyolult és többlépcsős biokémiai folyamat során teljesen biztonságossá és tisztává válik, de valójában a szennyvíz tisztítása során visszamaradó biomassza szerves anyagai azok, amelyek a tisztítószer lelkét, az ecetsavat adják.

Milyen filozófia alapján működik cég?

A Cycle szemléletének sarokköve, hogy a hulladék nem szemét. Ahelyett, hogy a meglévő nyersanyagokat egyetlen, vagy néhány használat után kidobnánk, és újrakezdenénk a gyártást, a már rendelkezésre álló nyersanyagokat használjuk újra meg újra, körforgást hozva létre így a gazdaságban.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek Magyarországon, esetleg Európában?

Teljes mértékben. A Cycle a világ legelső, biomasszából újrahasznosított tisztítószere, éppen ezért a hazai piac mellett külföldre is terjeszkedünk, itt is egyre nagyobb a kereslet a termékeink iránt, hiszen a környezetbarát tisztítószerek mezőnyében is kiemelkedik. Emellett Magyarországon a Cycle volt a legelső olyan tisztítószer, ami megkapta a curelty-free, állatkísérletektől mentes minősítést – büszkék vagyunk rá, hogy nem csak körforgásos és petrolkemikáliáktól mentes márka vagyunk, és a termékeink még vegánok is.

Milyen forradalmian új megoldást alkalmaztok, ha van ilyen?

Az, hogy a szennyvíz megtisztítása során keletkező biomasszából állítjuk elő a tisztítószerekben használt ecetsavat, egy teljesen új megközelítés, maga a technológia pedig szabadalmazott, kizárólag a reNEW Technologies tulajdona. De egyébként is folyamatosan kutatunk, független laborokkal, külföldi és hazai egyetemekkel is dolgozunk, jelenleg szinte mindent visszaforgatunk az innovációba, mert hiszünk benne, hogy ez a fejlődés útja.

Miben mások a Cycle tisztítószerek a többi, természetes hatóanyagú tisztítószertől, vagy akár a házilag előállított, ecet alapú tisztítószerektől?

Más természetes tisztítószerek növényi alapú ecetsavat használnak, ami azt jelenti, hogy hatalmas termőföldeken növényt termesztenek, ehhez vizet és esetleg még növényvédő szereket is használnak, majd a növényeket betakarítják és ebből állítják elő az ecetsavat. Persze, egy ilyen természetes hatóanyagú tisztítószer is sokkal jobb, mint a környezetet károsító kemikáliák, de miért használnánk értékes termőföldet és miért állítanánk elő valamit csak azért, hogy tisztítószer legyen belőle, miközben kidobjuk a szennyvíz tisztítása során egyébként is keletkező nyersanyagot, ami éppen úgy megfelel erre a célra?

Ugyanez a helyzet a házilag készített tisztítószerekkel, amik lehetnek nagyon szuperek, de az étkezési ecetet, ha már előállítottuk, használjuk inkább étkezésre. Emellett már tényleg csak apróság, de a vásárlóink nagyon szeretik, hogy a házi tisztítószerekkel ellentétben a Cycle-lel való takarítás után nincs a lakásnak klasszikus ecetszaga, az illóolajoknak köszönhetően a tisztítószereink kimondottan kellemes, finom illatot hagynak maguk után.

Milyen tisztítószereket forgalmaztok most?

Jelenleg az általános tisztítószer mellett fürdőszoba-, padló- és WC-tisztítónk is van. Ezek mind természetesek, újrahasznosítottak, környezetbarátok, kisgyerek vagy éppen kisállat mellett is teljes biztonsággal használhatóak, miközben fontos szempont volt, hogy a tisztító hatásuk is kifogástalan legyen. Van saját webáruházunk, https://hu.cycle.bio/, de a termékek számos bio- és zöldboltban, a dm-ben és a Rossmannban is elérhetőek.

A legújabb termékcsaládunk pedig a CYCLE 10X koncentrátumok, melyekkel a hatékonyabb és jóval kevesebb hulladékot termelő tisztítószerekre szeretnénk koncentrálni. A koncentrátumaink segítségével újratölthetők a régi üvegek, és így a szórófejek sem vesznek kárba. Sőt, tenyérnyi méretbe foglaltuk ezeket a termékeket, hogy egy csepp vizet se szállítsunk fölöslegesen.

Milyen jellegű jövőbemutató tevékenységeitek vannak még?

Folyamatosan kutatjuk és keressük, hogy mi mindenre lehet még használni a biomassza értékes anyagait, hamarosan például egy növényi tápanyaggal is piacra fogunk lépni, valamint a külpiaci terjeszkedés is fontos céljaink között szerepel.

A fenntarthatóság bármilyen módon megjelenik az életetekben?

Amellett, hogy maga a tisztítószer is újrahasznosított, természetesen igyekszünk a csomagolást is környezetbaráttá tenni. A műanyag flakonokat a kommunális hulladékba kerülő műanyagból állítjuk elő, és a kész palackok is újrahasznosíthatóak, azaz benne maradnak a körforgásban. Egyedül a szórófejek újrahasznosíthatóságára nem találtunk még megoldást, de cserébe ezeket extra erősre és tartósra tervezzük, hogy sok-sok palackra rá lehessen csavarni őket, az újratöltőket pedig alumínium kupakkal látjuk el.

Minden, amit teszünk a termékfejlesztéseink során, a fenntarthatóság és a körforgásosság elve alapján történik. Látjuk, hogy ezt a vásárlók is felismerik, hiszen természetes ösztönünk is az, hogy egy tiszta és egészséges környezetben éljünk.

Ha tetszett a Cycle története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Képek: Cycle

Magister Products
Magister Products

Gyógyír a bőrnek és a bolygónknak is

A kozmetikai ipar évente több ezer tonna csomagolási hulladékot termel, emellett sok alapanyag előállítása óriási kárt ró a Földünkre. Ám a Magister Products natúr bőrápolási termékeinek hála a fürdőszobánk öko-szépségszentély lehet. A cég tulajdonosával és vezető fejlesztőjével, dr. Mester Ildikóval beszélgettünk.

Milyen filozófia alapján működik a cég? 

Missziómnak tekintem, hogy a készítményeinkkel segítséget nyújtsunk az allergiás bőrbetegségekkel küzdőknek és mindazoknak, akik számára a vegyszermentes testápolás értékkel bír. Mindezt elérhető áron, könnyen hozzáférhető módon. Hiszek abban, hogy egy kreáció értékét a szaktudás és a minőségi alapanyagok használata, a vállalkozás nívóját pedig az elhivatottság és tenni akarás adja.

dr. Mester Ildikó

Milyen üzenet rejlik a márka neve mögött?

A jelenlegi termékek elődjei gyógyszertári kozmetikumként, ún. magisztrális gyógyszerkészítményként voltak forgalomban. Ezeket nagypapám, Dr. Mester Lajos és jómagam készítettük, a Magister tehát a patikai gyökerekre és a családi kötelékekre is utal.

Ma már itthon is egyre több bio- és natúrkozmetikai márka létezik. Miben különböztök ti?

Számos olyan innovatív alapanyaggal dolgozunk, amelyek más hazai kozmetikumban nem jelennek meg. Ilyen például az Oleox, ami Olaszország Marche régiójából, egy organikus gazdaságból begyűjtött olívabogyóból készült kivonat. A speciális kinyerésnek köszönhetően fenolos komponenseinek száma rendkívüli, ezért antioxidáns tartalma ötvenszer magasabb, mint az extra szűz olívaolajnak. Szintén Olaszországban termesztik az egyedülálló Regenine alapanyagait. Ez egy almából, citromból, szőlőből és búzacsírából nyert hatóanyag koncentrátum, amely ideális a kímélő hámlasztáshoz. 83 százalékkal növeli a bőrmegújulást, frissíti a bőrképet, anélkül, hogy a mélyebb bőrrétegek sérülnének, a bőr kipirosodna vagy irritációval reagálna. 

Az innovatív összetevőkön túl rendkívül fontosnak tartom a bőrápolással kapcsolatos tudat- és szemléletformálást, ezért online felületeinken folyamatosan közzéteszünk olyan edukációs tartalmakat, amelyek útmutatóként szolgálnak a helyes bőrápolási rutin kialakításához. Sőt, a Magister zárt Facebook-csoportjában közvetlenül tőlem is tudnak tanácsokat kérni a vásárlók.

A natúr alapanyagokon túl hogyan jelenik meg nálatok a fenntarthatóság?

A gyártási és csomagolási folyamatok során is ügyelünk az ökotudatosságra. A berendezések mindegyike alacsony energiafelhasználással működik, de az előállítás egyes lépései manuálisan történnek. Szelektíven gyűjtjük a gyártási hulladékot, a központban pedig szinte minden adminisztratív folyamat digitálisan zajlik. A krémeket újrahasznosítható vagy visszaváltható üvegtégelyekben kínáljuk, a kiszállítás pedig környezetbarát újrapapírból készült, úgynevezett Paper plus töltőanyaggal bélelt dobozokban történik. Kiemelném még, hogy közel 200 terméket gyártunk, ezért nálunk a vevők egy helyen teljesen feltölthetik a fürdőszobájukat, vagyis a vásárlás kisebb ökológiai lábnyommal jár.

Honnan merítesz inspirációt egy új termékcsaládhoz?

Örökös kutatás az életem. Bármerre járok a világban, folyamatosan gyűjtöm az ötleteket, emellett figyelemmel követem az aktuális szakirodalmat is.

Hogyan látod, mennyire fontos a magyar vásárlók számára a fenntarthatóság a bőrápolás terén?

Azt tapasztalom, hogy egyre jobban nyitnak ebbe az irányba, egyre szélesebb az a réteg, aki tudatosan olyan termékeket keres, amelyek úgymond nemcsak a bőrt, de a bolygónkat is ápolják. A látványos reklámok és csomagolás helyett fontosabbá vált a beltartalom és a környezetvédelem mint hozzáadott érték.

Mi a személyes kedvenc „zöld” bőrápoló összetevőd?

A Borealg az egyik új favoritom, egy organikus barnaalga-kivonat. Ennek az algafajnak az egyedisége abban rejlik, hogy a zord környezeti viszonyok miatt saját maga védelme érdekében kifejlesztett egy egyedülálló regeneráló és sejtvédő rendszert. Az alga bioaktív molekuláit olajos környezetben ki lehet nyerni, a bőrre pedig páratlan nyugtató és anti-aging hatással bírnak.

Milyen terveid vannak a márkával a jövőre nézve?

Folyamatos cél, hogy lelkes, egymást támogató közösséget alakítsunk ki és tartsunk fenn a gyártóüzemünkben. Büszke vagyok rá, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is minden munkavállalónknak meg tudtuk őrizni az állását. A jövőben szeretnénk átköltözni csapatunkkal egy hazánkban egyedülálló, kizárólag zöld energiával működő, világszínvonalú gyártóüzembe.

Ha tetszett a Magister Products története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Fotók/Magister Products

bedrock.farm

Rendelésre aratva

A bedrock.farm egész évben szezontól és időjárástól függetlenül kifejezetten éttermek számára állít elő kiemelkedő minőségű mikro- és leveles zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket, illetve ehető virágokat. Segítségükkel az éttermek rengeteg szállítási feladatot, valamint költséget spórolhatnak meg. Szűcs Endrével, a bedrock.farm alapítójával és ügyvezetőjével beszélgettünk startupjáról, aki a termesztést a városba hozta.

Milyen filozófia alapján működik a cégetek?

Hiszünk benne, hogy a mezőgazdaság az életünk egyre több szeletét kitöltő digitális térhez képest egyfajta megfogható szabadságot testesít meg. A kétkezi munkánknak nem valahol távol látszódik az értéke, hanem aratás után közvetlenül, közösségünk asztalán, tápláló, finom és friss élelmiszerek formájában.

Napjainkban ez az elemi iparág számos olyan globális kihívással néz szembe, melyek megoldásától valószínűleg még nagyon messze járunk. A bedrocknál hisszük, hogy a probléma megfejtését nem egyetlen személy vagy vállalat, hanem számos csapat összeadott eredményei fogják biztosítani. Így tevékenységünk direkt mércéje, hogy mennyivel csökkennek az iparág belépési korlátai, és ezzel egy időben mennyire válik vonzóvá a populáció számára, hogy ezzel a területtel foglalkozzon.

Meglátásunkat az úgynevezett first principles módszertanra alapozzuk, ami a megszokott analogikus gondolkodásmódtól eltérően nem mások döntéseire, tapasztalataira, hanem a vizsgált kérdéskör fizikai tényeire, a valósághoz legközelebbi leképezésére fókuszál. Ennek felhasználásával például olyan környezet- és költségkímélő szerkezeti technológiát fejlesztettünk ki, amellyel például elhagyható egy soha nem lebomló, nem újrahasználható és a vetési költségek 3-10%-át adó alapanyag.

Miben különbözik a bedrock.farm a többi hasonló, hazai kistermelőktől származó élelmiszerek értékesítésével foglalkozó cégektől?

A bedrocknál Budapesten belül, a célpiacunkat jelentő éttermek közvetlen közelében, mi magunk termesztünk szezontól és időjárástól függetlenül, mindig azonos magas minőségű mikro- és leveleszöldeket, gyógy- és fűszernövényeket, illetve ehető virágokat. Kontrollált környezetű termesztőházaink egyenként 3-5 séf személyes igényeire fókuszálnak. Kizárólag rendelésre aratva, 2 km-es körzetbe szállítunk, ekképp az étterembe legkésőbb 1.5 órán belül megérkezik a friss termény, akár a hét minden napján. Vagyis lényegesen megrövidíti a szállítási, ellátási láncot, és helyben összehozza a lokális keresletet a kínálattal. Így olyan kiszámíthatóságot biztosítunk ügyfeleinknek, amelyre más termelők vagy kereskedők saját folyamataikból, környezetükből adódóan nem képesek.

Mit takarnak a termesztési környezeteket jellemző adatok?
Ahhoz, hogy egy termelő, gyártó elnyerje és megtartsa a vásárlók bizalmát, fontos, hogy ismerje az adott élelmiszer eredtére vonatkozó adatokat. Ebbe beleértendő többek között az is, hogy egy termény volt-e permetezve, ha igen, mikor és mivel, mennyi időt töltött a termőföldeken, mikor aratták vagy szedték le, milyenek voltak az időjárási körülmények.
Nyugaton a termékekről már le lehet olvasni a teljes ellátási láncot. A Walmartban, Amerikában nyilvánosan elérhető információ, hogy pl. a mangó hol termett. A cél az lenne, hogy a közeljövőben Magyarországon is transzparenssé váljon a teljes termék életút.

Miért a bedrock.farm nevet kapta a vállalkozás?

A bedrock magyarul alapkőzetet, alapkövet jelent, ami a missziónkra utal: teremtsük meg az alapokat, amelyre mások is építkezhetnek, azaz demokratizáljuk az élelmiszertermesztést. Így várhatóan többen mernek majd belevágni, és többen leszünk azok, akik a globális problémák megoldásait építjük. A farm középpontba helyezi a mezőgazdaságot, ami az emberi tevékenység közel 10%-át adó iparág.

Miben vagytok egyedülállóak Magyarországon?

Megelőlegezett bizalom, proaktivitás, konzisztencia.

Mióta elérhető a szolgáltatás lakosság számára?

2020 júniusában vetettünk először, az éttermek pedig júliustól számíthatnak ránk. Belső-Ferencváros lakói számára várhatóan – a pandémiás helyzettől függően – idén téltől lesznek elérhetőek terményeink.

Dolgoztok további fejlesztéseken, milyen jellegű jövőbemutató terveitek vannak még?

Számos olyan technológiai fejlesztésünk zajlik már most, melyek három-öt év múlva fognak valódi értéket képviselni. Többek között azon dolgozunk, hogy elhozzuk a termesztési környezeteket jellemző adatok szabad felhasználásának és megosztásának korát, mivel sajnos ezek hasznát napjainkban csak pár tőkeerős cég élvezheti. Szeretnénk szakmai kiteljesedést biztosító alternatívát kínálni a mezőgazdasági szakon tanulóknak, hiszen hiába indul számos képzés Budapesten, ha az ilyen irányú pozíciók jelentős többsége vidéken található.

A fenntarthatóság hogyan jelenik meg a bedrock.farmon keresztül?

Önadóztatási programjaink vannak, melyekben a piaci árhoz hozzáadjuk a nem megjelenő környezeti hatásokat (externáliákat). Az így képezett tőkét pedig a lehető legnagyobb társadalmi, illetve környezeti, pozitív foganattal rendelkező beruházásokra fordítjuk.

Egy olyan világban szeretnék élni, ahol a saláta, amit megeszek, nem utazik többet mint én!

search icon