Nem a végétől kell rettegni, hanem tenni egy új világért
Nem a végétől kell rettegni, hanem tenni egy új világért

Elég sokan vannak manapság, akik civilizációs összeomlással, apokaliptikus képekkel, világvégével riogatnak. És bár lehet igazság a mondandójukban, a reményt egészen biztosan elveszik azoktól, akik akarnak és képesek tenni ellene. Pedig a remény az egyik legfontosabb harcostársunk ökológiai- és éghajlati válságtól terhelt korunkban.

A remény visszaszerzéséről, az elég jó élet kereséséről szól Takács-Sánta András új könyve. Mielőtt viszont visszahőkölnénk: a Világeleje – A jó élet keresése az ökológiai válság korában című könyv nem festi rózsaszínre a képet. Ugyanakkor megmutatja, hogy a zord, keserű Mad Max-világ eljövetele korántsem szükségszerű.

A szerző egy nemrég megjelent interjúban úgy fogalmazott: „el kéne felejteni, hogy a jövő megjósolható. Helyette normatív forgatókönyvekre kellene alapoznunk: fessünk fel kívánatos jövőképeket, hogy milyen világban szeretnénk élni – persze maradjanak ezek a realitás talaján –, és akkor nézzük meg, hogyan lehet oda eljutni. Ez teljesen más gondolkodás a jövőről, mint a ma megszokott.”

Ahogy a kiadó ajánlójában írják, a sorsunk a saját kezünkben van. A pazarló piaci-fogyasztói civilizáció helyébe még mindig építhetünk egy újat – különösen, ha közösségeket és hálózatokat alkotva, alulról építkezve vágunk bele ebbe a feladatba. A könyv több tucat, együtt egy nagy képet kirajzoló mikroesszéje erről a lehetőségről szól: a cselekvő remény rögös, de szép útjáról. A jó élet fogalmának átértékeléséről.

Lapozz bele a könyvbe!

Takács-Sánta András tavaly podcastunk vendége volt, ahol szintén ezt a témát jártuk körül. Ahogy akkor elhangzott, az egyéni cselekvés fontos, de önmagában nem elég: a valódi, rendszerszintű változások elindításához közösségekre van szükség, ezek létrehozását azonban (újra) meg kell tanulnunk. A továbbra is nagyon aktuális adást ide kattintva lehet meghallgatni.

A Világeleje – A jó élet keresése az ökológiai válság korában című/alcímű könyv bemutatójára 2024. május 22-én, szerdán, 18:00-tól kerül majd, helyszíne pedig a Bolygó Közösségi Tér lesz. A részletek az esemény közösségi oldalán megtalálhatók!

És még mindig maradt kattintani való! A szerző által vezetett Kisközösségi Program remek weboldala mellett érdemes végigböngészni a konkrét, mindennapi kihívásokra válaszokat nyújtó kiutak.hu-t is!

search icon