Fenntartható művészet az új kiállítás középpontjában
Fenntartható művészet az új kiállítás középpontjában

Keramikusok, ékszertervezők, különleges lakberendezési tárgyak, textil termékek, gyermekjátékok alkotói, designerek és művészek. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozatának középpontjában a fenntartható művészet áll és olyan képzőművészeti, alkotói,  tervezői munkák, módszerek, amelyek a terület jó gyakorlatait, látványos, dekoratív eredményeit sorakoztatják fel. Ezt mutatja be a tematikus vándorkiállítás is, amely vasárnap érkezett Veszprémbe.  

Az úgynevezett Káli Collection tíz kiválasztott tervező munkáját gyűjti össze, amik egyfajta ízelítőt nyújtanak a hazai design trendekről. A válogatásban olyan hazai márkák kerülnek bemutatásra, melyeknek különleges kötődése van a balatoni, Balaton-felvidéki régióhoz, annak természeti értékeihez és a fenntarthatóság alapelveihez. 

2022 augusztusában a Jókai 7 design boltjában mutatkozhatott be a HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet projektjének részeként a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Káli Collection. A frissen bemutatkozó kollekciónak helyszínt biztosító Jókai 7 szintén nyár végén nyitotta meg első alkalommal kapuit és a két nyitóhétvégén sokszínű programot kínálva, a meghitt hangulatú kis település utcáját pezsgő kulturális, művészeti  csomóponttá változtatta. Weiler Péter tematikus, Kulcs a kő alatt című kiállítása jó apropónak  bizonyult a művészet kedvelők számára ellátogatni Mindszentkálla legújabb helyére, amely a jövőben szálláshelyként, kávézóként és alkotóházként is funkcionál majd. 

A programok iránt érdeklődők az egykori pajta épületben berendezett kiállítótérben egy igazi balatoni ízelítőt kaphattak, ahol a hely által szervezett Weiler Péter kiállítás retro nyaralásokat idéző alkotásai között ízléses egységként fértek meg a design bútorokon elhelyezett kollekció darabjai, valamint a kapcsolódó tervezői bemutatkozókat tartalmazó plakettek. 

A 2022-es Káli Collection márkái: Eperfa Design, Gulipan Design, Viaplant, Hugi Ceramic Design,  Silk&More, RePityke, Plantethics, Nemes Anita, Mirc Jewellery, LZs Kerámia. 

Augusztus utolsó hétvégéjén a HybridCycle szervezésében a Káli Collection egyik tervezője Réthy Orsolya fenntartható művészeti workshop foglalkozást tartott a helyszínen az érdeklődőknek. Orsi  munkáit a természetes anyagok tisztelete ihlette.Ezzel az elvvel készíti a Gulipán design kerámia tárgyak mindegyikét és ezt az egyedi tudást igyekszik átadni a kerámia készítés folyamatát bemutató tanfolyamain is. A hétvégi foglalkozáson gyerekek és felnőttek ismerkedhettek meg a kerámia készítés művészetével. 

A Tiszta Balaton tiszta művészet programjainak kiemelt célja, hogy az alkotók és a művészet iránt érdeklődők, a Veszprém-Balaton régió lakói és a térségbe érkező látogatók is felfedezhessék a fenntartható művészet módszereit, lehetőségeit és látványos eredményeit. A Jókai 7-ben bemutatkozó design kollekció alkotóit a nyári szezon végétől egy vándorkiállítás részeként ismerhetik meg az érdeklődők. 

A kiállítás olyan kérdésekre adhat választ, hogy mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért. Hogyan lehet egy szobor, festmény vagy egy nagyszabású fesztivál fenntartható, illetve arra, hogy mit is jelent a fenntartható művészet és mi maga a Tiszta Balaton, tiszta művészet projekt. Az ingyenesen megtekinthető színes, informatív tárlat egy újonnan alakuló  világszemléletet fejteget, amely egy olyan rendszert körvonalaz, ahol az ember, az alkotó nem rombolja le a környezetét és nem veszélyezteti a jövőjét. Egy olyan kapcsolatot vázol, ahol lehetőség van a művészeteken keresztül, műalkotások üzenetein át megmutatni az ember és a természet kapcsolatát.  

A szervezők a Káli Collection alkotóin és a hazai designer trendeken kívül, bemutatnak ismert és kevésbé ismert példákat a külföldi és hazai kulturális szférából, illetve a projekt tavalyi, valamint a 2022-es év rezidenciaprogramos művészei mesélnek a művészet szemléletformáló erejéről, a Balatonról, globális környezeti problémákról és fenntartható, tudatos alkotásról.

A Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás egy szokatlan találkozás, ahol a nézelődő betekinthet a művészet és a fenntarthatóság érzékeny kapcsolatába.

– fogalmaznak a szervezők a  programot ismertető leírásban

A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 6-ig Veszprémben a Szent Imre téren, majd 10 napig Tapolcán és 10 napig Tihanyban.

search icon