Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence

A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.  

A HybridCycle közreműködésével megvalósított projekt célja, hogy minél szélesebb körben mutassák meg a fenntarthatóbb élet, a körforgásos gazdálkodás lehetőségeit és az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékeket. A projekt hulladékgyűjtési akciója során 2022 óta közel 150 helyszínen gyűjtöttek szelektív hulladékot, amelyből workshopok, alkotótábor, design és művészeti projektek, valamint egy művészeti rezidenciaprogram keretében készítenek a résztvevő alkotók kis használati tárgyakat, látványos köztéri installációkat vagy éppen képzőművészeti szempontból is érdekes műveket. 

A művészek gyönyörű, inspiráló környezetben alkothatnak a Köveskáli bázison.
Fotó: Derzsi Mátyás

2023 márciusában elindult a művészeti rezidencia program második szezonja, amely során májusig összesen három nemzetközi és két hazai művész érkezik a köveskáli alkotóházba. A két hetes elvonulásnak, lelassulásnak és alkotómunkának a veszprémi régió kiemelkedő térsége, a Káli-medence ad otthont. A Second Life, vagyis második élet nevet viselő alkotói program során a Circular Living Concept projekt gyűjtési akcióinak köszönhetően szelektált hulladékoknak új esélyt adva, a fenntartható művészet sokszínű eszköztárával mutathatják be a résztvevők egy “második élet” lehetőségét. 

Az alkotóházban jelenleg is zajlik a munka: a szervezők elmondták, hogy az elmúlt napokban Kováts Réka egy stop-motion animációs rövidfilmen dolgozott a kiválasztott papírokból, textilekből és alumíniumdobozokból. A művész a kisfilmben feldolgozza a saját tapasztalatait a különböző hazai hulladékgyűjtési szokásokról. Az animáció üzenete: egy bolygón élünk, cselekedeteinkkel egymásra is hatással vagyunk. 

Kapuvári gyűjtőpont, infografikával.

A Győr-Moson-Sopron megyei hulladék alapanyaggal tervezett 2022/2023-as projektmunkákat többek között Győrben és Budapesten is bemutatják galériákban és popup kiállítóterekben és köztéri akciók részeként. Az egyedi kiállítások időpontjairól vagy éppen a gyűjtés és az újrahasznosítás részleteiről a HybridCycle oldalán tájékozódhatnak egészen május végéig.  

(HybridCycle)

search icon