Fiatal magyar kutatók startupja baktériumokkal bontja a műanyaghulladékot

Fiatal magyar kutatók startupja baktériumokkal bontja a műanyaghulladékot
Fiatal magyar kutatók startupja baktériumokkal bontja a műanyaghulladékot

Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói voltak, mikor elkezdték kísérleteiket a műanyaghulladékok baktériumokkal való lebontására, majd meg is alapították saját Poliloop nevű startupjukat. Ma ott tartanak, hogy van egy különböző baktériumokból álló „koktéljuk”, ami hét hét leforgása alatt képes lebontani az egyszerhasználatos műanyag csomagolásokat, és befektetőjük a budapesti Vespucci Partners, illetve az amerikai Techstars akcelerátor is. Nagy előnye még módszerüknek, hogy nem igényli a műanyag hulladék különösebb előfeldolgozását sem, ami a műanyagok újrahasznosításakor általában jelentős plusz terhet jelent.

A Poliloop honlapján így fogalmazzák meg küldetésüket:

„Évente több mint 300 millió tonna műanyag hulladék keletkezik. Ennek csak egy kis része kerül újrahasznosításra. Miközben mindent megteszünk a teljes körű újrahasznosítás érdekében, egyre inkább bizonyos, hogy ez már nem elég a helyzet kezelésére.

Küldetésünk környezetbarát választ találni ezen égető problémára. Olyan iparilag is hasznosítható megoldáson dolgozunk, ami a természet mintájára képes az eddig szennyező műanyag hulladékot beilleszteni az ökológiai körfogásba, miközben az táplálékul szolgál baktérium közösségünk számára.”

(Forbes, Poliloop)

search icon