Óriásporszívóval a műanyag hulladék ellen

Óriásporszívóval a műanyag hulladék ellen
Óriásporszívóval a műanyag hulladék ellen

Belga mérnökök megalkottak egy óriásporszívót, amellyel több millió darab, kézzel nem begyűjthető műanyaghulladékot akarnak eltávolítani egy környezetvédelmi területről Antwerpen térségében.

A holland kikötővárosnál elterülő szikes, mocsaras Galgeschoor természetvédelmi területen éveken át felgyülemlett a Scheldt folyó menti városokból és ipari üzemekből származó szemét. A kikötői hatóságok tavaly versenyt hirdettek a veszélyeztetett madárfajok által lakott térség szennyezésmentesítésére.

-számolt be róla a HVG

A győztes a Nul-o-Plastic nevű hatalmas porszívó lett, amelyet a tengeri infrastruktúrával foglalkozó Jan De Nul Group vállalat környezetvédelmi részlegének mérnökei készítettek el. A gép gumikerekei nem sérti fel a talajt és szívórendszerét is úgy tervezték, hogy ne tegyen kárt a növényekben.

Mintegy 7,5 tonna műanyagdarabkát akarnak eltávolítani vele a térségből. A szerkezet első tesztelését még ebben a hónapban befejezik.

Európában jelenleg a műanyaghulladéknak csak kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra. A szennyezés csökkentésére az Európai Unió új szabályokat tervez azzal a céllal, hogy az összes csomagolóanyagot újrahasznosítsák, első lépésként 2021-től mindenhol betiltják az egyszerhasználatos műanyag evőeszközöket és szívószálakat.

search icon