„Földtörténeti léptékű” az a kár, amelyet a hatalmas mezőgazdasági járművek okoznak a talajnak
„Földtörténeti léptékű” az a kár, amelyet a hatalmas mezőgazdasági járművek okoznak a talajnak

Sokáig azt gondoltuk, hogy a talaj mint megújuló természeti erőforrás kimeríthetetlen. Az elmúlt évek kutatásai azonban arról számolnak be, hogy a talajökoszisztémák valójában nagyon is sérülékenyek.

Ez pedig komoly probléma, tekintve hogy a talaj a növények és gombák életető közegeként a tápláléklánc alapvető építőkövének számít, de például a a szárazföldi fauna 40%-ka menedékként is használja életciklusának valamelyik szakaszában. Ahogy a Qubit cikke írja, a FAO 2020-as jelentése szerint a felszín alatti biológiai rendszerek védelme egyre égetőbb kérdés.

Ebben pedig különös jelentősége van az óriási traktorok és kombájnok talajkárosító hatásának. Ezek a gépek a talajéletet jelentősen és néha visszafordíthatatlanul károsítják a talajtömörödés által, mely a túlhasznált mezőgazdasági területeken jellemző. A problémát fokozza, hogy ezek a masinák egyre nagyobbak: a hatékonyság és a munkaerő-optimalizálás jegyében ma már 30 tonnánál is nagyobb kombájnok végzik az aratást, míg az 1960-as években még egy 3 tonnás gép is óriásinak számított.

A cikk a magyar szakirodalmat idézve azt állítja, „egy 4 tonnás tengelyterhelésű gép minimum 30 centiméterig, egy 10 tonnás minimum 50 centiméterig tömöríti a talajt”.

Egy frissen megjelent tanulmány szerint az 50 centiméterig terjedő kultivációs tömörödés a gyökérszint alatti mélyebb rétegeket is érinti, ráadásul az ennek hatására megváltozó hidrológiai és talajélettani folyamatok akár ötödével is csökkenthetik az adott parcellán elérhető maximális terméshozamokat. (Qubit)

search icon