Franciaország bojkottálja a foci vb-t
Franciaország bojkottálja a foci vb-t

8 francia város, köztük a főváros is úgy döntött, hogy a katari vb ökológiai hatása, és az építkezéseken tapasztalt embertelenségek miatt óriás kivetítőn nem közvetítik a Katarban játszódó világversenyt.

Több ezer rabszolga vesztette életét

Az emberi és női tiszteletéről koránt sem híres arab ország, megalomán építkezései közben egy magyar kisváros összlakossága vesztette életét. Legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i származású vendégmunkás halt meg Katarban az utóbbi tíz évben, mióta az Öböl-menti ország elnyerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

A munkások nagyrésze az építkezéseken vesztette életét a rossz munkakörülmények miatti balesetek, vagy az embertelen forróság miatt. De a hatóságok mégis természetes halált írtak be a jegyzőkönyvekbe.

Klímázott gyep a sivatag közepén

Környezetvédelmi szempontból nézve ez lesz minden idők legpazarlóbb világbajnoksága. Ennek belátásához nem is kell tovább mennünk a fűnél.

Katarban még ősszel is 40 fok fölé csúszik a hőmérő higanyszála, ami koránt sem megfelelő körülmény a füvesítéshez. Ezért már 10 éve hektárokon kísérletezik a füvesítéssel.

A katariak kísérletei alapján a legjobb megoldás az, ha mesterségesen „téli” körülményeket állítanak elő a gyep számára. Ez lényegében azt jelenti, hogy fúvókák segítségével hűtött levegőt fújnak a gyepre. Ha ezt nem tennék, akkor a nagy meleg miatt a fű növekedése leállna. Emellett a pályák folyamatos öntözésére is szükség van: nyaranta napi 50 ezer, telente pedig 10 ezer liter vízre van szükség minden egyes pályán. Ezzel az egyik fő probléma az, hogy a vizet a tengervíz sótalanításával nyerik, ami egy rendkívül energiaigényes eljárás.

Hogy a nagyságrendekkel tisztában legyünk, azt is fontos tudni, hogy az országban jelenleg 144 zöldellő pálya van: 8 stadion és 136 edzőpálya. Emellett a biztonság kedvéért még 425 ezer négyzetméternyi fűtartalékkal várják a 28 napos világversenyt.

Mit ér a francia városok bojkottja?

A városok közül Lille volt az első, majd őt követte Strasburg, Rodez, Bordeaux, Reims, Nancy, Marseille és Párizs. A protestálásuk abban áll, hogy városi tereken, nagy kivetítőkön nem közvetítik a vb meccseit. Egyébként ez nem példa nélküli, mivel korábban a dán szövetség is olyan mezeket mutatott be, amin a címer halványan van feltűntetve, ezzel jelezve nem ért egyet a katari rendezéssel. Sőt a játékosok családjai se utaznak el, ezzel is kevesebb profitot termelve Katarnak.

Párizs szerepe csak azért érdekes, mert a főváros és az egész francia liga húzócsapatát a PSG-t, tisztán katari olajpénzből vásárolták, Al-Khelaifi tulajdonos pedig az arab állam politikusa.

A jóérzésű emberben azért felvetül az a kérdés, hogy hol volt a francia ellenállás, amikor a szintén francia FIFA vezetők, megvesztegetés után odaítélték a játék rendezésének jogát az arab államnak. És arról se lehet hallani, hogy sok ország visszalépett volna a játékon való szerepléstől. Ezért legyünk büszkék a nemzeti tizenegyünkre, hiszen a magyar fiúk, már a torna kvalifikációs időszakában bojkottálták a részvételt. (Valaki szerint csak nem jutottunk ki, de ez nézőpont kérdése…)

forrás: www.mundodeportivo.com

search icon