Elképesztő pazarlás kapcsolódik a foci vb zöld gyepéhez
Elképesztő pazarlás kapcsolódik a foci vb zöld gyepéhez

Az év végén Katarban rendezendő labdarúgó-világbajnokság eddig is számos szempontból aggályosnak bizonyult. A sokak szerint rabszolgaként kezelt építőmunkásoktól a légkondicionált stadionokig rengeteg kritika érte a rendezőket és a FIFA-t. Környezetvédelmi szempontból nézve talán nem túlzás állítani, hogy minden idők legpazarlóbb világbajnokságának nézünk elébe. Ennek belátásához nem is kell tovább mennünk a fűnél.

A stadionok gyepe különleges gondoskodást igényel, különösen akkor, ha zordak a körülmények. Katarban pedig, ahol még ősszel is 40 fok körül mozog a hőmérő higanyszála, mindenképp ilyen körülményekről kell beszélnünk. A sivatagi országban az eseményre készülve már több mint egy évtizede kísérletezgetnek azzal, hogyan lehetne a gyep minőségét a legmagasabb szinten tartatni.

A katariak kísérletei alapján a legjobb megoldás az, ha mesterségesen „téli” körülményeket állítanak elő a gyep számára. Ez lényegében azt jelenti, hogy fúvókák segítségével hűtött levegőt fújnak a gyepre. Ha ezt nem tennék, akkor a nagy meleg miatt a fű növekedése leállna. Emellett a pályák folyamatos öntözésére is szükség van: nyaranta napi 50 ezer, telente pedig 10 ezer liter vízre van szükség minden egyes pályán. Ezzel az egyik fő probléma az, hogy a vizet a tengervíz sótalanításával nyerik, ami egy rendkívül energiaigényes eljárás.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Qatar Day (@qatarday) által megosztott bejegyzés

Hogy a nagyságrendekkel tisztában legyünk, azt is fontos tudni, hogy az országban jelenleg 144 zöldellő pálya van: 8 stadion és 136 edzőpálya. A pazarlást fokozza a fűmagok beszerzése is. Katar évi 140 tonna speciális fűmagot szállít légkondicionált repülőgépeken az Egyesült Államokból.

Ezzel együtt is biztosra szeretnének menni. Ha bármi probléma lenne a pályák gyepszőnyegével, akkor egy Dohától északra fekvő farmról szinte azonnal tudják szállítani az utánpótlást. Összesen 425 ezer négyzetméternyi fűtartalékkal (ez 40 pályára elegendő) várják a 28 napos eseményt, mely a projekt egyik irányítója szerint akár 8 órán belül a stadionokba szállítható és lefektethető. (Reuters)

search icon