Ftalátok
Ftalátok

A ftalátok olyan szerves vegyületek, amelyek nem képeznek erős kémiai kötéseket, nehezen bomlanak le. Elsősorban PVC lágyítására használják őket, hogy ezáltal megnöveljék a műanyagok rugalmasságát. Ezek mellett azonban számos olyan termékben megtalálhatóak, amelyekkel mindennapi életünk során kapcsolatba kerülünk, érintkezünk. Ilyen például az élelmiszerek csomagolóanyaga, egyes kozmetikumok, de még gyógyszerek adalékanyagai közt is előfordulnak.

Az Európai Unióban néhány terméknél (pl. gyerekjátékok) használatukat korlátozzák, mivel károsíthatják a gyermekek fejlődését. Egyes ftalátoknak komoly egészségkárosító hatása van, befolyásolják a hormonháztartást és a fogamzóképességet, és egyre több vizsgálat feltételezi, hogy rákkeltő hatásuk is lehet. Szerencsére azonban a legtöbb ftalát a szervezetbe kerülve gyorsan lebomlik majd távozik is onnan.

Ha tudatosan odafigyelünk, akkor kiküszöbölhetjük, vagy legalábbis mérsékelni tudjuk a szervezetünkbe kerülő ftalátokat. Jó példa erre, ha műanyag tárgyak helyett természetes anyagból készült használati tárgyakat részesítjük előnyben. Egy másik jó megoldás ha „PVC-mentes” („PVC free”), „ftalát-mentes” („phthalate free”), „illatanyag-mentes” termékeket használunk.

Érdekesség, hogy akár a még az otthonunk pora is tartalmazhat ftalátokat. Mennyiségüket rendszeres takarítással, nedves kendővel történő portalanítással csökkenthetjük.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Csomagolásmentes boltok

search icon