
A legkisebb gabonának tartják, hiszen átlagosan mindössze 1 milliméter. A növény Etiópiában és Eritreában őshonos, ahol az egyik elsődleges élelemforrásként lisztjéből kenyérféléket készítenek. Íme a teff, a gluténmentes szupergabona!
Teff-történelem
A teffet több mint 6000 éve háziasították a mai Etiópia és Eritrea területén, így az egyik első haszonnövény volt a világon. Számos kutatás foglalkozott a növény eredetével, a genetikai bizonyítékok arra mutatnak, hogy a vadon élő Eragrostis pilosa a teff közvetlen őse, a háziasítás során pedig csak kisebb változások következtek be, például megnőtt a magok mennyisége. A teff elnevezés az amhara teffa szóból származik, amelynek jelentése elveszett, és a növény magjainak apró méretére utal. Évezredek óta az Etióp-felföld legfontosabb élelmiszernövénye.
Az első teffmagokat már a 20. század elején elszállították a világ különböző pontjaira, de számottevő termesztés Afrikán kívül csak a század végén indult el, ekkor kisebb területeken kezdték el termeszteni az USA, Kanada és Ausztrália búzatermő övezeteiben. Jelenleg megtalálható Dél-Afrikában is, ahol takarmánynövényként alkalmazzák, valamint Észak-Kenyában, ahol Etiópiához hasonlóan elsősorban élelmiszernövényként hasznosítják.
A sokoldalú gabona
A teff magjaiból elsősorban lisztet készítenek, amelyet a helyi kenyérféle, a palacsintaszerűen lapos, szivacsos szerkezetű indzsera enyhén erjesztett tésztájához használnak fel. A magok a pörköltek és a zabkása hozzávalói is. A teffből készült tészta íze enyhén diós, gazdag fehérjében és rostokban és sok magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A növény magjait felhasználják alkoholos italok készítéséhez is, ilyen például az arak’e, más néven katikalla, valamint a t’ella nevű teffsör.
A takarmányozásban is fontos szerepet játszik, a száraz évszakban a régió állandóan akut takarmányhiányban szenved és ilyenkor a csordák egyik legfontosabb élelme a teff szalmája, amelyet a szarvasmarhák jobban szeretnek mint a többi gabonafélét. A növény szalmáját építkezéseken is felhasználják, a fából épült házakat teffel kevert sárral vakolják le.
Napjaink szuperélelmiszere
A teff az utóbbi években a világ más részein is egyre népszerűbbé vált, különösen az egészségtudatos táplálkozás és a gluténmentes diéta követőinek körében. Nemcsak sokoldalúan felhasználható, hanem rendkívül tápláló is, így valóban érdemes beépíteni az étrendbe. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően lisztérzékenyek is fogyaszthatják, így egészséges alternatívát jelenthet a betegség által érintettek számára a hagyományos gabonafélék helyett.
Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően versenyképes a többi gluténmentes élelmiszernövénnyel szemben is, köszönhető ez annak is, hogy kétszer annyi vasat és háromszor annyi kalciumot tartalmaz mint a Bolíviában termesztett szintén gluténmentes quinoa. Nem utolsó sorban a teff népszerű bébiétel-alapanyag is, ezekben a készítményekben általában szójababbal és csicseriborsóval keverik a magokat.
Gasztronómiai tippek
Indzsera készítése: A teff liszt a híres etióp kenyér, az indzsera alapanyaga. Keverjünk össze teff lisztet vízzel, és hagyjuk állni, hogy erjedjen. Ezután süssük ki palacsinta formájában, így egy ízletes és savanykás ízvilágú laposkenyeret kaphatunk.
Teff kása: Főzzük meg a teffet vízben vagy növényi tejben, és ízesítsük gyümölcsökkel, magvakkal, vagy mézzel.
Egytálételekben: Összekeverhetjük a főtt teffet zöldségekkel és fűszerekkel, de köretként, húsok vagy halak mellé is jól passzol.
Süteményekhez: Teff lisztet használhatunk sütemények, kenyerek vagy palacsinták készítéséhez is. Gluténmentes alternatívát kínál, miközben tápanyagokban gazdag.
Tudtad-e?
A FAO adatai szerint Etiópiában a lakosság napi fehérjebevitelének kétharmadát a teff adja.
Az amaránt mellett a legmagasabb fehérjetartalmú gabonák egyike.
Egy negyed csésze nyers teff 180 kalóriát, 35 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot és 6 gramm fehérjét tartalmaz. Gluténmentes, valamint kiváló vas-, magnézium-, foszfor- és cinkforrás.
A teff már Magyarországon is elérhető bioboltokban, egészséges élelmiszereket árusító üzletekben, illetve online webshopokban. Érdemes olyan forrásból vásárolni, ahol garantált a gabona tisztasága és gluténmentessége.
Fotók: Canva