

NĂ©pszerű, termĂ©szetközeli, ráadásul mindent megtesz a fenntarthatĂłságĂ©rt: ez az Etyeki KĂşria. Habár a vendĂ©glátĂłhelyeknek Ă©s rendezvĂ©nyhelyszĂneknek nincs könnyű dolga, ha a fenntarthatĂłság a cĂ©l, jĂł pĂ©ldák mindig vannak. A jĂł pĂ©lda pedig követendĹ‘, Ă©s motiváciĂłt adhat más egysĂ©geknek is. De mit is tud az Etyeki KĂşria?
TĂ©ny Ă©s valĂł, hogy a vendĂ©glátás Ă©s turizmus esetĂ©ben nem feltĂ©tlenĂĽl a fenntarthatĂłság Ă©lvez elsĹ‘bbsĂ©get. A megĂşjulĂłenergia használat, a hulladĂ©kkezelĂ©s, – beleĂ©rtve az Ă©lelmiszerhulladĂ©kot is -, a vendĂ©gek edukálása, általában a környezetvĂ©delem nem minden esetben fontos tĂ©nyezĹ‘, de meglĂ©te vagy az erre valĂł törekvĂ©s legalábbis komoly ĂĽzleti tervet Ă©s költsĂ©gvetĂ©st feltĂ©telez. Éppen ezĂ©rt jĂł, ha már a 0. pillanatnál szempontkĂ©nt kezelik a fenntarthatĂłságot, már csak azĂ©rt is, mert mindezt gazdaságosan Ă©s költsĂ©ghatĂ©konyan is meg lehet oldani. Az Etyeki KĂşria vezetĹ‘sĂ©ge kapva kap az alkalmon, ha a KĂşria fejlesztĂ©seit fenntarthatĂłvá teheti. Ez már az elsĹ‘ kĹ‘letĂ©tel Ăłta szempont Ă©s a kollĂ©gák is idomulnak ehhez. Rögös Ăşt vezetett idáig, de a cĂ©gvezetĹ‘k fontosnak tartják, hogy az Ă©pĂtett környezet Ă©s a termĂ©szet harmĂłniában lehessen egymással. Mindez pedig jĂł pĂ©ldát mutat más hasonlĂł egysĂ©geknek is. ErrĹ‘l kĂ©rdeztem Szerepi Szabolcsot, a KĂşria ĂĽzletfejlesztĂ©si- Ă©s cĂ©gvezetĹ‘jĂ©t.

Kép: Etyeki Kúria
Amikor a költséghatékonyság egybevág a fenntarthatósággal
A Kúriát jó eséllyel keveseknek kell bemutatni. Vendéglátással, rendezvényszervezéssel és főképp borászattal foglalkozik. A cégcsoport portfóliójába tartozik az Etyeki Kúria Borászat mellett a Kúria Sopron Borászat, valamint az Etyeki Kúria Pezsgőbirtok, mely otthont ad a vendéglátás-turisztikai üzletágnak és a Pezsgőpincének is.
Aki járt már az Ă–reghegyen tudja, hogy a KĂşria igazi termĂ©szetközeli helyszĂn, sokan Ă©ppen ezĂ©rt választják borkĂłstolásra, á la carte Ă©tkezĂ©sre, feltöltĹ‘dĂ©sre, rendezvĂ©nyeik megtartására. A 2 fĹ‘stĹ‘l a 200 fĹ‘sig terjedĹ‘ esemĂ©nyek szĂnhelye pedig nemcsak mutatja a termĂ©szetközelisĂ©get, hanem tesz is Ă©rte. ElsĹ‘sorban a borászat gazdaságossága Ă©s költsĂ©ghatĂ©konysága miatt kerĂĽltek be olyan zöld innováciĂłk az ĂĽzleti tervbe, amelyek sok esetben mĂ©g ma is egyedĂĽlállĂłak Magyarországon.
Ilyen esetĂĽkben a bejövĹ‘ vĂz kezelĂ©se: lágyĂtják Ă©s szűrik azt, ugyanis Ă©lettartamuk Ă©s hatĂ©konyságuk miatt nem mindegy, hogy a gĂ©pek, amiket a borászati tevĂ©kenysĂ©g Ă©s a vendĂ©glátás során használnak, milyen vizet vesznek fel.

Kép: Etyeki Kúria
Az Etyeki KĂşria Ă©pĂtette ki környezetĂ©ben a vĂz-, Ă©s csatornarendszert. Már a tervezĂ©snĂ©l is szempont volt a fenntarthatĂłság, Ă©s bár komoly költsĂ©geket emĂ©sztett fel a saját vĂzszűrĹ‘rendszer, a kifelĂ© menĹ‘ szĂĽrkevĂz tisztĂtása Ă©s szűrĂ©se költsĂ©ghatĂ©kony Ă©s vĂzgazdálkodási szempontbĂłl is elĹ‘nyös döntĂ©snek bizonyult. ĂŤgy a vĂz akár másodfelhasználásra is tökĂ©letes; elsĹ‘sorban takarĂtásra, öntözĂ©sre, mezĹ‘gazdasági tevĂ©kenysĂ©ghez megfelelĹ‘. Emellett esĹ‘vĂzgyűjtĹ‘ tartályokat is hadba fogtak, felkĂ©szĂĽlve a klĂmaváltozással egyĂĽtt megjelenĹ‘ kiegyenlĂtetlen csapadĂ©keloszlásra.
Energiatakarékosság a maximumon
A PezsgĹ‘birtoktĂłl 5 km-re lĂ©vĹ‘ Ăşj borászati Ă©pĂĽlet Ă©pĂtĂ©sĂ©nĂ©l alapvetĹ‘ szempont volt az energiatakarĂ©kosság. Tudatosan kerĂĽlt távolabb az öreghegyi mesevilágtĂłl, közelebb a szĹ‘lĹ‘terĂĽletekhez, Ăgy a mezĹ‘gazdasági gĂ©pek kevesebbet ingáznak, kevesebb ĂĽzemanyagot fogyasztanak, gyorsabban beĂ©rnek a szĹ‘lĹ‘vel, amit kevĂ©sbĂ© kell hűteni a klĂmaváltozás következtĂ©ben egyre korábbra tolĂłdĂł, akár már nyárközepi, meleg szĂĽreti napon, Ă©s a feldolgozás is gyorsabb. Emellett tehermentesĂti az etyeki Ă–reghegyet, melynek termĂ©szetközelisĂ©ge a legnagyobb Ă©rtĂ©ke.

Kép: Etyeki Kúria
Fontos kiemelni azt is, hogy a Pezsgőbirtok tetejére már jóval a napelem „boom” előtt napelemeket szereltek, ezek mellett pedig mindkét épületben hőszivattyús fűtési rendszerekkel dolgoznak.
Így az öreghegyi Pezsgőbirtok áramfelhasználásának közel 40%-át adják napelemek, az új borászati épületnél ez a szám már közelebb van az 50%-hoz.
A környezet az igazi érték
Aki járt már a KĂşriában tudja, hogy igazi termĂ©szetközeli, növĂ©nyekkel teletűzdelt helyszĂnrĹ‘l beszĂ©lĂĽnk, melyet a felfogott esĹ‘vĂzzel öntöznek. A terĂĽleten lĂ©vĹ‘ gyĂĽmölcsfák termĂ©seit korábban a kollĂ©gák vittĂ©k haza, ám a barack, alma, Ĺ‘szibarack, körte, diĂł, birs, illetve fĂĽge feldolgozott termĂ©sei hamarosan az Ă©telkĂnálatban is helyet kapnak.
A szĹ‘lĹ‘ gondozása során a környezet biodiverzitásának fenntartására is ĂĽgyelnek. MĂ©rĂ©sz Sándor fĹ‘borász pár Ă©vvel ezelĹ‘tt kĂĽlönleges fűmagkeverĂ©ket kezdett használni a tĹ‘kĂ©k közötti sorok bevetĂ©sĂ©re. Ez a gyakorlat amellett, hogy növeli a fajgazdagságot, javĂtja a talajszerkezetet, humuszt „termel”, tápanyagot köt meg Ă©s a vĂzháztartást is pozitĂvan befolyásolja, támogatva ezzel a szĹ‘lĹ‘tĹ‘kĂ©k egĂ©szsĂ©gĂ©t, vĂz- Ă©s tápanyagellátottságát. Az Ăşjabb ĂĽltetvĂ©nyeken S-alakĂş vonalban vezetik a vizet, Ăgy az nem ömlik le egy az egyben a hegyoldalrĂłl, hanem gyakorlatilag kĂ©nyszerĂtik arra, hogy a lehetĹ‘ leghosszabb Ăşton jusson el a domb aljára, ezáltal minden szĹ‘lĹ‘tĹ‘kĂ©hez nagyobb mennyisĂ©gű termĂ©szetes csapadĂ©kvizet juttatnak el.
A birtok körĂĽl olyan mikroklĂma jön lĂ©tre a fűkeverĂ©knek hála, hogy a forrĂłbb nyarak is könnyebben elviselhetĹ‘k a szĹ‘lĹ‘ számára.

Kép: Etyeki Kúria
Lehet fenntartható a vendéglátás?
Ha az Ă©tteremet szemĂĽgyre vesszĂĽk látjuk, hogy igen, lehet. Már a beszállĂtĂłi oldalon indul a fenntarthatĂłság: a legtöbb Ă©lelmiszer pár kilomĂ©teres körzetbĹ‘l kerĂĽl az Ă©tterembe, Ă©s minĹ‘sĂ©gileg is válogatott, helyi termelĹ‘kkel dolgoznak leginkább. Karbonlábnyom tekintetĂ©ben nagyon megválogatják tehát a beszállĂtĂłi kört, de az is fontos szempont, hogy a KĂşria által kĂnált borok Ă©s pezsgĹ‘k mellĂ© valĂłban minĹ‘sĂ©gi Ă©telek kĂ©szĂĽljenek.
Ezen tĂşl nincs palackos ásványvĂz Ă©s ĂĽdĂtĹ‘ a kĂnálatban. Etyeki szűrt vizet adnak, ami csapvĂzbĹ‘l tisztĂtott, ebbĹ‘l kĂ©szĂĽl a szĂłda is. A szűrt vizet ingyenesen biztosĂtják a betĂ©rĹ‘knek Ă©s azoknak is, akik a kitikkadnak tĂşrázás, kerĂ©kpározás, dűlĹ‘tĂşra közben.
A megfelelĹ‘ hulladĂ©kkezelĂ©s is fontos a KĂşria Ă©letĂ©ben. A szelektĂv hulladĂ©kgyűjtĂ©s evidens, az Ă©telmaradĂ©kot – melynek mennyisĂ©ge elenyĂ©szĹ‘ – kĂĽlön gyűjtik, Ă©s a használt sĂĽtĹ‘olajat is. KĂĽlön gyűjtik a szĂnes, a fehĂ©r ĂĽveget, a papĂr- Ă©s kartonhulladĂ©knak is kĂĽlön kontĂ©nere van.

Kép: Etyeki Kúria
Edukáció, kommunikáció, de miképp áll mindehhez a vendég?
A KĂşria dolgozĂłi Ă©letĂ©ben már alapvetĹ‘ a törekvĂ©s, hogy fenntarthatĂłan Ă©ljĂ©k a mindennapokat. SĹ‘t, Szabolcs arrĂłl is beszámol, hogy Ăşjabb Ă©s Ăşjabb ötletekkel keresik fel Ĺ‘t a kollĂ©gák, már teljesen áthatja gondolataikat a páratlan munkakörnyezetĂĽk fennmaradásáért valĂł tenni akarás. De mi a helyzet a vendĂ©gekkel Ă©s az ĂĽgyfelekkel? Itt már változatosabb a kĂ©p: a folyamatos edukáciĂł, a zöld megoldások kommunikálása gyakran cĂ©lba Ă©r, de sokan mĂ©g mindig Ă©rtetlenĂĽl állnak a fenntarthatĂłsági kĂ©rdĂ©sek elĹ‘tt. MegrendelĹ‘i rĂ©szrĹ‘l abszolĂşt nem elvárás a fenntarthatĂłság, holott a KĂşria legfontosabb Ă©rtĂ©kei között elsĹ‘kĂ©nt a termĂ©szetközelisĂ©get emlĂti mindenki. Érdekes ez a kettĹ‘ssĂ©g, Ă©s az is rendhagyĂł, hogy Ă©ppen egy rendezvĂ©nyhelyszĂn edukálja a hozzá betĂ©rĹ‘ket, de ez Ăşj remĂ©nyt is ad, hiszen Ăgy Ăşj Ă©lmĂ©nyekkel távoznak a KĂşriába látogatĂłk.
Szabolcs szerint cseppet sincs egyszerű helyzetben a mai magyar vendĂ©glátás, Ă©s nemcsak a vendĂ©gek miatt, hanem a szabályozások miatt sem. Emellett az edukáciĂł rendkĂvĂĽl fontos lenne, mind a szemĂ©lyzet, mind a vendĂ©gek rĂ©szĂ©re. AmĂg ez nem törtĂ©nik meg, nehĂ©z elkĂ©pzelni, hogy egy vállalkozás tulajdonosai, vagy menedzserei teljesen tudatosan Ă©s teljesen önszántukbĂłl belemennĂ©nek olyan innováciĂłs beruházásokba, mint amiket pĂ©ldául az Etyeki KĂşriában is láthatunk.

Kép: Etyeki Kúria
Mindemellett azt is meg kell jegyezni, hogy egĂ©szen addig, amĂg a gazdasági környezet egyszerűen csak tĂşlĂ©lĂ©sre engedi berendezkedni a turisztikai vállalkozásokat Ă©s a vendĂ©glátĂłegysĂ©geket, addig szintĂ©n viszonylag nehĂ©z lesz fenntarthatĂłsági szempontokat is elĹ‘tĂ©rbe helyezni. Ehhez kellenek a környezettudatos emberek, akik, gazdasági megfontolásbĂłl, vagy Ă©ppen társadalmi felelĹ‘ssĂ©gvállalás okán szeretnĂ©nek önmaguk belsĹ‘ iránytűjĂ©nek megfelelni. ĂŤgy lesznek majd egyre jobb Ă©s jobb pĂ©ldák, amiket Ă©rdemes követni.
Ez egy lassĂş folyamat, ami komoly elkötelezĹ‘dĂ©st jelent, ám vĂ©gĂĽl a vállalkozás Ă©s a környezet is profitálhat belĹ‘le. A sok jĂł gyakorlat, az átgondolt tervezĂ©s Ă©s a folyamatos kommunikáciĂł azonban segĂthet az olyan iparágak fenntarthatĂłságának fejlĹ‘dĂ©sĂ©ben is, mint a vendĂ©glátás Ă©s turizmus.
Kiemelt kép: Etyeki Kúria


