Szürkevíz
Szürkevíz

A szürkevíz általában a fürdőkád, a zuhanyzó, a kézmosó, a mosógép, a mosogatógép hulladékvize. Vegyszerekkel szennyezett, így ivásra, tisztálkodásra nem alkalmas, más módon azonban még felhasználható. Fontos, hogy a szürkevíz olyan, egyszer már felhasznált ivóvíz, amely nem tartalmaz emberi vagy állati ürüléket, és nem magas a szervesanyag-tartalma (zsír, olaj, ételmaradék).

A szürkevíz külön gyűjtve, szűrés, tisztítás nélkül felhasználható vécéöblítésre, takarításra vagy járművek mosására. Fontos azonban, hogy a szürkevíz számára külön felhasználási rendszert kell tervezni, az összegyűjtött vizet pedig 24 óránál tovább nem szabad tárolni. Ennek oka, hogy ennyi idő alatt a baktériumok kockázatos mértékben elszaporodhatnak.

A szürkevíz gyűjtése és felhasználása fenntarthatósági szempontból igen kedvező. Egyrészt környezetbarát megoldás, mivel kevesebb az ivóvíz-felhasználás, másrészt gazdaságos, mivel csökkenthető a vízdíjszámla.

Az olyan folyadékot, amely állati, emberi ürüléket is tartalmaz, feketevíznek hívjuk. A feketevizet nehezebb újrahasznosítani a magas szennyezettsége miatt. Általában biológiailag vagy kémiailag kezelik (pl. szennyvíztisztító telepen). Újrahasznosításnak gyakori módja a műtrágyaként való felhasználás. Egyes helyeken – magas zsír-, olaj- és ételmaradék-tartalma miatt – a mosogatóból lefolyó vizet is feketevíznek tartják.

További szócikkek
search icon